Eerste team start met duidelijke overwinning

0
995

Na een wat kortere zomerstop dan normaal (de competitie eindigde vorig jaar in april) startte op zaterdag 17 september de nationale clubcompetitie weer. Voor Witte van Moort stond in de openingsronde een uitwedstrijd tegen DES Lunteren op de rol.  Opvallend, aangezien ook de laatste ronde van vorig seizoen een uitwedstrijd bij Lunteren was.

Op grond van de basisopstelling waren de Westerhaarders duidelijk in het voordeel. Helaas verdampte de favorietenrol enigszins doordat Jean-Marc Ndjofang en Marino Barkel allebei verhinderd waren. Edwin Twiest en Niek Kloppenburg namen deze plekken in.

De wedstrijd startte rustig met een tweetal gelijkwaardige remises. Bert Aalberts speelde een kalme opening waarbij opponent Peter Hoogteijling het spel spannend probeerde te maken. In een redelijk interessant vervolg ging ook Hoogteijling niet tot het gaatje waardoor na veertig zetten remise werd overeengekomen. Van tevoren werd gehoopt dat Martijn de Leeuw kansen kon creëren tegen Laura Timmerman. De Leeuw bracht vanuit de opening een kansrijk klassiek spelbeeld op het bord. In het middenspel wist Timmerman – voor de wedstrijd nog in het zonnetje gezet vanwege haar Nederlands kampioenschap bij de vrouwen – met een alerte zet elk verliesgevaar uit te bannen.

Inmiddels was het buiten de speelzaal behoorlijk gezellig aan het worden. De plaatselijke voetbalclub vierde een jubileum en dat werd muzikaal omlijst met het betere Hollandse levenslied. Ook werd er gevoetbald waarbij uit het regelmatig juichende publiek viel op te maken dat de thuisploeg vanmiddag een makkie had.

De Lunterse damafdeling had het beduidend zwaarder en WvM kwam dan ook op een verdiende voorsprong. Verantwoordelijk hiervoor was Yuen Wong. Wong speelde op het slotbord tegen de onbekende Job van Goudoever. Hoewel Van Goudoever het lange tijd goed deed wist Wong hem uiteindelijk toch in de aanval te overspelen. Thijs van den Broek kwam vervolgens in een leuke partij tot remise. In het latere middenspel kreeg hij de overhand, maar het was niet voldoende om Erwin van Hierden te kloppen.

Het leek erop dat de 5-3 voorsprong snel zou worden uitgebreid. Niek Kloppenburg speelde een sterke pot tegen Coen Bommel en had in een dunne stand goede winstperspectieven. Het gekozen plan was het niet het sterkste en Bommel ontkwam met een punt. Ook Edwin Twiest was na een sterk gespeelde eerste partijhelft tot belangrijk voordeel gekomen tegen de Lunterse kopman Henk Klaarenbeek. In het late middenspel kreeg Klarenbeek een zeer onooglijke stand en leek Twiest op winnend voordeel te bogen. In de partij kwam het er niet uit waarna ook hier remise het eindresultaat was.

Met 7-5 voor kwam dan eindelijk de tweede overwinning. Met actief spel had Gerbrand Hessing al een voordelige stand opgebouwd tegen Mark Sanders. Toen Sanders ook nog eens foutief achterliep kon Hessing ten koste van een schijf combineren naar dam. Het afspel moest secuur en dat deed Hessing dan ook. Het tiende punt kwam van Herman Hilberink en dat werd voor de poorten van de hel weggesleept. Hilberink speelde een uiterst riskante opzet waarbij hij zijn lange vleugel geheel liet lamleggen. Tegenstander Bert van Harten liet zich niet weg bluffen en kwam huizenhoog gewonnen te staan. Hilberink ging toen met heel veel modder gooien en offerde twee schijven in ruil voor een krankzinnige stand. Van Harten bezweek onder de complexiteit van de stelling en liet Hilberink nog ontsnappen naar een onverwachte remise.

Bij 10-6 was de eer aan Peter Hoopman om de winnende punten binnen te halen. Hij verkreeg vanuit de opening al plezierig spel tegen Ronald van de Beek en bouwde zijn voordeel steeds verder uit. In een dunne stand leek Van de Beek zich nog kranig te weren, maar met een offertje en doorbraak maakte Hoopman aan alle onzekerheid een einde. De eindstand werd bepaald door Jan van Dijk die een interessante pot speelde tegen Stijn Overeem. In de vorige ontmoeting won Van Dijk nog, maar vandaag leek Overeem de betere papieren te hebben. Van Dijk speelde echter secuur en ging met een plusschijf het eindspel in. Genoeg voor de overwinning was het niet waardoor de eindstand op 13-7 werd bepaald. Een keurige overwinning waarbij er ook geen partij verloren ging.

In Westerhaar gaat de blik nu naar de organisatie van het NK B&C wat in de week van 19 tot en met 24 september wordt gehouden. De clubcompetitie wordt hervat op zaterdag 1 oktober met een thuiswedstrijd tegen het tweede team van landskampioen Van Stigt Thans uit Schiedam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier