Eerste team met moeite langs Hoogeveen

0
1236

image1.jpegOp de elfde van de elfde stond ronde nummer vier van de clubcompetitie op het programma. Het eerste team had een uitwedstrijd in en tegen het naburige Hoogeveen. Dit team is voor het tweede jaar op rij actief in de ereklasse en heeft een opvallende jonge bezetting.

Na een korte rit waren de Westerhaarders gearriveerd in wijkcentrum ’t Knooppunt alwaar ook het tweede en derde team van Hoogeveen hun wedstrijden afwerkten. Bij het uitwisselen van de opstellingen viel op dat de Hoogeveners de nodige personele problemen hadden. Wereldkampioen bij de vrouwen Sadowska speelde een toernooi in China terwijl ook Koster verstek moest laten gaan.

De score werd geopend aan het bord van twee invallers. Eddie Hilberink speelde tegen Be Eggens een degelijke partij, waar Eggens optisch wat beter leek te staan. In een dunne stand werden de punten gedeeld. Verrassend laat werden de punten gedeeld aan het bord van Marino Barkel en Rick Hakvoort. De heren gaven hun zetten in moordend tempo af en na een uur leek remise aanstaande maar Barkel kreeg toch nog aangenaam klassiek op het bord. Hakvoort wendde zijn tijd aan om een remisegaatje te vinden en kon dan ook naar een 3-om-1 afwikkelen: remise.

Jan van Dijk zette de Westerhaarders op voorsprong. In een spannende partij met Michel Stempher sloeg de vlam in de pan toen Van Dijk zijn lange vleugel vrijwillig op liet sluiten. Het bleek de opmaat te zijn naar een verwoestende vleugelaanval. Stempher moest noodgedwongen afwikkelen naar een macro-eindspel maar tegen de twee dammen van de speler uit Ureterp was hij niet opgewassen. Winst voor van Dijk en het eerste stond voor. Bert Aalberts nam het net als vorig seizoen op tegen Klaas Hendrik Leijenaar. Na de wat droge opening ontspon zich een interessant middenspel waar Leijenaar een centrumomsingeling op poten probeerde te zetten. Beide spelers speelden correct waarna een gedwongen afwikkeling tot een uitgewoede stelling leidde: remise.

Introductie scheiding

De voorsprong werd uitgebreid door Vadim Virny. Zijn jonge tegenstander Nick Waterink was niet bang uitgevallen wat tot interessant spel leidde. Virny kon zich helemaal uitleven in het spel met een hoge randschijf. Hoewel Waterink lang volwaardig partij wist te bieden speelde hij in het late middenspel toch enkele mindere zetten. Virny wist er wel raad mee en voerde de partij toen met vaste hand naar winst. Ondanks de 7-3 voorsprong was er nog steeds spanning. Gil Salome kon namelijk niet door de hechte verdediging van Maarten Wichgers heenbreken. Eenzelfde lot was Odin Mol beschoren tegen Joel Palmans.

9-5 voor en er waren dus nog twee punten nodig. Yuen Wong leek echter maximaal een punt aan het totaal te kunnen toevoegen tegen Maikel Palmans. Na een sterke partij van Palmans was de Bornse speler in het nauw gekomen. Wong hield het hoofd echter voldoende koel en liet een uiterst belangrijk punt aantekenen. Gerbrand Hessing nam het op tegen invaller Alberto Waterink, een speler die normaal in het derde van Hoogeveen speelt. Hoewel Hessing het nodige terreinvoordeel boekte bleef Waterink heel kalm de juiste zetten spelen. Zelfs in een lastig eindspel werd de trukendoos van Hessing de Zuidwoldiger speler niet fataal. Een knap punt van Waterink, maar Hessing troostte zich met de wetenschap dat hij het elfde punt binnensleepte. Een heel belangrijk punt, want Herman Hilberink kwam er in het eindspel niet meer aan te pas tegen Zainal Palmans. Een zure nederlaag daar Hilberink in de eerste partijhelft rechtstreeks naar een tweepunter leek te gaan. Palmans had echter nog net een reddende plakker waarna het van kwaad tot erger ging voor Hilberink. Al met al een nipte maar toch wel terechte 11-9 overwinning. Over twee weken nemen de Westerhaarders het thuis op tegen promovendus RDC Rijnsburg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier