Eclatante overwinning voor eerste team damclub Witte van Moort

0
487

In de vierde ronde van de ereklasse nam het damteam van Witte van Moort het in een thuiswedstrijd op tegen Damcombinatie Fryslan. Vorig jaar werd er schlemielig gelijkgespeeld tegen deze tegenstander, dus waren de Westerhaarders gebrand op revanche. De Friese club heeft echter niet stil gezeten op de transfermarkt waardoor het zeker een lastige wedstrijd zou kunnen worden voor Witte van Moort.

De eerste uitslag werd genoteerd door Herman Hilberink. Net als vorig jaar moest hij Hans Zondervan bestrijden. Na een rustige opening schoven de standen ineen, waarna een combinatieve afwikkeling leidde tot de remise.  Gil Salomé nam het op tegen regerend Nederlands kampioen sneldammen Gerlof Kolk. Laatstgenoemde was met vijf punten uit drie wedstrijden ook de man in vorm bij Fryslan en dus was de remise die uit deze partij rolde een prima resultaat.

De Westerhaarders deelden vervolgens twee tikken uit. Als eerste was het Jan van Dijk die het net als vorig jaar op moest nemen tegen Jan Algra. Ook nu kwam er weer een spannend spelbeeld op het bord met een wederzijdse voorpost. Van Dijk wist met behulp van combinatieve dreigingen de voorpost van zijn tegenstander te veroveren waarna hij de partij netjes uittikte. De tweede zege werd genoteerd door Gerbrand Hessing die gedurende de partij flink wat tempi vergaarde. Desondanks was er weinig aan de hand voor Willem Leijenaar tot hij ernstig in de fout ging: middels een drie om vier kon Hessing naar de winst combineren.

Met de 6-2 voorsprong was er geen vuiltje aan de lucht voor Witte van Moort. Er werden weer twee remises toegevoegd aan de score. Thijs van den Broek wist via een onorthodoxe opbouw kansen te scheppen tegen de degelijke Oege Dijkstra. De Friese speler bleef koel en zeilde de remisehaven binnen. Martijn de Leeuw had in de meervoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen een lastige tegenstander. Met solide en verzorgd aanvals- en centrumspel bleef De Leeuw prima op de been, en uiteindelijk kwam hij zelfs ronduit goed te staan. Vlak voor het einde miste De Leeuw de winnende zet waarna zijn gerenommeerde tegenstander ontsnapte.

Bij 8-4 werd de wedstrijd middels een tweede set overwinningen beslist. Na een sterke openingsfase vergooide Bert Aalberts zijn voordeel door in het middenspel een overgang naar klassiek toe te staan. Tegenstander Douwe Edelenbos stond toe dat het klassieke spelbeeld weer van het bord verdween waarna hij vervolgens via een denkfout een schijf verloor. Met een puntig eindspel wist Aalberts de partij te winnen. Yuen Wong leverde vervolgens een goede prestatie door de sterke Paul Oudshoorn een kopje kleiner te maken. Oudshoorn staat bekend om zijn goed ontwikkelde positiegevoel. Dat Wong hier weinig voor onder doet liet hij in deze partij overtuigend zien.

Bij 12-4 stokte de overwinningen-teller. Trainer/speler Jean-Marc Ndjofang deed er alles aan om de schier onklopbare Wytze Sytsma een nul aan te smeren maar laatstgenoemde bleef met het nodige kunst- en vliegwerk op de been. De slotpartij eindigde ook in remise en dat had absoluut niet te maken met een saaie partijopzet. Peter Hoopman maakte er samen met de sterke herintreder Arjan van Leeuwen een klassiek feestje van, waar na afloop nog veel analyse-plezier aan werd beleefd. In de partij kwam Hoopman in de problemen maar wist hij het vege lijf te redden.

Middels vier overwinningen en nul nederlagen kwam de eindstand op 14-6 uit. Een goede teamprestatie van de dammers van Witte van Moort die momenteel de vijfde plaats bezetten in de ereklasse. Over twee weken wordt de competitie hervat met een uitbeurt bij CTD Arnhem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier