`Durf jij nee te zeggen?

0
1166

vuurwerk_842_01TWENTERAND – De jaarlijkse vuurwerkcampagne gaat binnenkort weer van start. De eerste knallen in verband met het `uitluiden` van het oude jaar worden weer gehoord.

Door de politie wordt opgetreden voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd. Het vuurwerk wordt dan in beslag genomen. Kinderen van 12-18 jaar worden naar Halt doorverwezen. Zij krijgen dan een taakstraf. Ook moet de eventuele schade worden vergoed. Voor kinderen jonger dan 12 jaar bestaat de Stop-reactie, die ook door Halt wordt uitgevoerd. In andere gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Evenals voorgaande jaren wordt aan leerlingen van groep 7 in het basisonderwijs en aan leerlingen van de eerste klas in het voortgezet onderwijs voorlichting gegeven over het veilig omgaan met vuurwerk. Op de basisscholen gebeurt dit door medewerkers van de politie Twente. Halt Twente neemt de voorlichting op het voortgezet onderwijs voor haar rekening. Hiermee worden ruim 10.000 Twentse jongeren tussen de 10 en 15 jaar bereikt.
Onderwerp van de gastlessen is het veilig afsteken en bewaren van vuurwerk. Hierbij wordt nadrukkelijk gewezen op de gevolgen van het afsteken van vuurwerk in de onmiddellijke nabijheid van personen en dieren. Ieder jaar vallen hierdoor weer slachtoffers, die al dan niet zwaar verminkt worden.

Het invoeren, voorhanden hebben en gebruik van gas- en alarmpistolen (de zogenaamde `vuurwerkpistolen`) en bijbehorende patronen is in Nederland verboden. Dit is strafbaar gesteld in de Wet Wapens en Munitie en wordt aangemerkt als een misdrijf.

Elk jaar weer worden deze pistolen en patronen tijdens controles aan de grens aangetroffen. Ook dit jaar zal de politie controleren op het invoeren, gebruik en voorhanden hebben hiervan. In alle gevallen worden deze door de politie in beslag genomen en wordt proces-verbaal opgemaakt. Dit geldt ook voor minderjarigen. Het proces-verbaal wordt naar Justitie doorgezonden, waarna door Justitie een straf zal worden opgelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier