Dubbele zonsopkomst te zien op 4 januari

0
756

m1fzu8xamb33_120Veel zullen we er waarschijnlijk niet van zien, maar dinsdagochtend is er een gedeeltelijke zonsverduistering voorafgegaan door vallende sterren. Er is echter ook bewolking en regen voorspeld. 
 
Het spektakel is waarschijnlijk alleen buiten de stad op een plek met vrij zicht te zien’’, zei Edwin Mathlener, directeur van Stichting De Koepel in Utrecht, maandag.
Als de zon echter enigszins door de wolken is te zien, kan dat een spectaculaire aanblik opleveren. “Als het een beetje nevelig is, kunnen mensen zonder eclipsbrilletje naar de zon kijken.’’

Nieuwe maan

Bij zonsopkomst rond 8.48 uur is de zon voor driekwart verduisterd. Het is dinsdag nieuwe maan; de maan beweegt vanaf de aarde gezien bijna precies voor de zon langs.
Rond tien over half elf ’s ochtends is de verduistering afgelopen. Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar heeft op zijn website uitgebreide informatie over het verschijnsel gepubliceerd.

Vallende sterren

De hele nacht zijn er van maandag op dinsdag vallende sterren te zien. De meteorenzwerm Boötiden bereikt dan zijn hoogtepunt.
Doordat het nieuwe maan is verstoort het maanlicht de zwerm niet. De meeste vallende sterren zijn in de loop van de nacht te zien verwacht Mathlener.

Naast de zonsverduistering en vallende sterren, zijn dinsdagochtend in de schemering ook nog de planeten Mercurius en Venus te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier