Ds. den Braber verbonden aan de Bron in Westerhaar

0
3470

foto.jpgOp zondagmiddag 24 januari j.l. is ds. Wim den Braber officieel aan de Protestantse Kerk Nederland (PKN) “De Bron” in Westerhaar-Vriezenveensewijk verbonden in een drukbezochte dienst. In een bijzondere middagdienst heeft Marieke den Braber, z’n dochter hem verbonden. Precies zoals Wim dat 5 jaar geleden deed bij Marieke op 24 januari. Na bijna 40 jaar kerkenwerk, plaatselijk en landelijk vervolgt hij nu officieel z’n werk voor een deel van de week bij in Westerhaar.
De vorige dominee Ds. Egbert van Beesten heeft drie jaar geleden afscheid genomen. De kerken Sibculo en Westerhaar probeerden eerst samen een nieuwe fulltime predikant te vinden. Sibculo was naast Vriezenveen één van de moedergemeenten van de voorheen Gereformeerde kerk in Westerhaar tot 1967. Vanaf die tijd werden de eerste diensten in Westerhaar gehouden, bijna 50 jaar geleden. In 1970 kreeg de kerk een eigen gebouw en in 1974 werd de toenmalige kerk een zelfstandige gemeente die met veel energie gebouwd is.

Introductie scheiding

 Het lukte niet erg met het samen een iemand te vinden. Beide gemeenten hebben inmiddels een nieuwe dominee en de gemeenten zijn blij omdat ze zelfstandig verder kunnen en ondertussen elkaar wel gevonden hebben.
De gemeente is Westerhaar is blij met ds. Wim den Braber. Hij kent de gemeente goed omdat hij al vaker in vacante perioden hulpdiensten uitvoerde. Volgens voorzitter Jannie Lensen is hij bekend met de mensen in de kerk en staat in goede en slechte tijden naast hen op een hartelijke manier. De verbinding die nu officieel is, was er eigenlijk al jaren. Naast het werk in Westerhaar werkt Wim in de landelijke kerk, met name in de pioniersplekken.
De gemeente in Westerhaar hoopt in de komende jaren samen met den Braber weer verder te kunnen bouwen aan de gemeente. Een gemeente die sterk is in de onderlinge band waar mensen veel vrijwilligerswerk doen in en buiten de kerk. In een koortje van gemeenteleden zong jong en oud over het samen gemeente zijn. Nu heeft deze kerk weer een herder en leraar die mensen verbindt en hen brengt bij de ‘Bron’ van het geloof. Iemand die zoals Egbert van Beesten dat verwoorde: een verrekijker wil zijn, iemand die niet zelf het belangrijkst is, maar de gemeente wijst op datgene wat belangrijk is en dat vergroot.

“De Bron”, is niet een kerk alleen, maar ze staat in de regio, in de classis Almelo. De secretaris van de classis was aanwezig om te benadrukken dat de kerk ook in de regio een belangrijke taak vervult.

Wethouder Jan Binnenmars van de gemeente Twenterand vertelde over het belang van de kerk in de huidige tijd. In de burgerlijke gemeente krijgt de kerk net als vroeger weer een steeds grotere rol. “De Bron” denkt actief mee via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Vragen rondom armoede en zorg binnen de burgerlijke gemeente en over het drugsgebruik onder jongeren worden met andere kerken besproken en samen wordt er naar oplossingen gezocht. Kerken elkaar in het geloof, wanneer ze van daaruit samen voor een belangrijke maatschappelijke taak staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier