Pikkedonker is het ’s avonds in de Marijkestraat en de Veenstraat in Westerhaar. En dat al twee weken lang. De oorzaak? Een kapotgetrokken kabel tijdens sloop- en bouwwerkzaamheden in volkswijk de Oale Bouw. Met name oudere bewoners durven in het duister de straat niet meer op. “Als een oudere buurtbewoner in de gegraven geul valt, is er niemand die het ziet.”
“Het is een drama. De overlast is enorm en nu kun je zelfs alleen met een zaklamp ’s avonds de straat nog op.” Voor wijkbewoonster Lea Moes zijn de sloop- en bouwwerkzaamheden een doorn in het oog. En dat is nog zacht uitgedrukt.
Bouwoverlast
In 2022 begon het sloop- en nieuwbouwproject van woningcorporatie Mijande Wonen in de Oale Bouw. Het plan is om in drie fases huurwoningen te slopen en er 128 te bouwen. Het gaat om woningen aan de Veenstraat, Borggrevestraat, Marijkestraat, Margrietstraat en de Oranjestraat. Huizen die tussen 2000 en 2010 zijn gebouwd, blijven staan. Maar de bewoners daarvan kampen ook met bouwoverlast. Zoals Lea. In oktober plaatste ze er al een bericht over op Facebook waarin ze meldt: ‘De straten liggen eruit, we hebben overlast van lawaai en stof en nu werkt zelfs de straatverlichting niet meer’.
“De straatverlichting is toen na twee weken gemaakt”, vertelt ze. “Maar twee weken geleden is er tijdens de werkzaamheden weer een kabel kapot getrokken en is het weer donker in de straat.”
© Lea Moes
De Westerhaarse deed haar beklag bij een betrokken ambtenaar van de gemeente Twenterand die ze rechtstreeks belde. Een reactie daarop bleef tot haar teleurstelling uit. Begin deze week uitte ze opnieuw haar frustratie in een Facebook bericht.
Participatieproces
Yvonne Spijker deelt dit sentiment. De inwoonster van de wijk de Oale Bouw is tevens voorzitter van de bewonerscommissie Oale Bouw Westerhaar en raadslid namens PVV Twenterand. “Vanuit de fractie brachten we afgelopen week ook de mogelijkheid tot noodverlichting in. Daar hebben we niets over weergehoord.”
Ze vertelt dat er in het begin van het proces een goed projectteam was waarmee verschillende afspraken zijn gemaakt. “Die afspraken zijn destijds niet schriftelijk vastgelegd. Veel mensen uit het projectteam zijn inmiddels veranderd van baan en de afspraken zijn nergens terug te vinden.”
De communicatie vanuit de gemeente naar de inwoners laat volgens haar behoorlijk te wensen over. “Binnen de gemeenteraad valt het woord ‘participatieproces’ regelmatig. De daden sluiten daar helaas niet bij aan. Onder participatie verstaat Twenterand het meedelen van een beslissing”, is haar ervaring.
“In dit geval hadden de buurtbewoners meegenomen moeten worden in het participatieproces. Dit betekent niet dat inwoners altijd winst moeten behalen. Het gaat erom dat zij zich gehoord voelen.”
2025 wordt 2027
“Pas toen de werkzaamheden al bezig waren en er klachten waren ingediend bij de gemeente, ontvingen we een brief van de gemeente Twenterand waarin stond dat de straten werden opengebroken wat voor overlast zou kunnen zorgen”, vervolgt ze. “De werkzaamheden zouden drie jaar duren en dit jaar afgerond zijn. Dat is nu al doorgeschoven naar 2027. De reden? ‘Vertragingen’.”
Over het uitvallen van de straatverlichting is bij haar weten helemaal niet gecommuniceerd. “Maandag gaf Enexis aan dat we nu nóg twee weken zonder straatverlichting zitten.”
Levensgevaarlijke situatie
De straatverlichting is al twee weken buiten werking terwijl de stoepen en straten openliggen. “Het is echt stikdonker ’s avonds. Daardoor durven met name de oudere buurtbewoners ’s avonds de deur niet meer uit. Dat snap ik heel goed. Het grootste gedeelte van de buren is ouder dan zeventig. Als één van hen in een gegraven geul valt, is er niemand die het ziet. De kans is dan groot dat diegene de volgende dag onderkoeld gevonden wordt. Het is een levensgevaarlijke situatie.”
Een woordvoerder van de gemeente Twenterand laat weten het Facebookbericht van Lea Moes te hebben gezien en met de klacht bezig te zijn. Kort na het telefonisch contact met deze omroep plaatste de gemeente een bericht op haar website waarin zij ingaat op de klachten van de buurt.