Dit weekend een regen van vallende sterren

0
575

perseiden-1.jpgDe Bilt – Dit weekend zijn er tientallen vallende sterren te zien. Deze maand doorkruist de Perseïdenzwerm de baan van de aarde, waardoor er veel meteorieten te zien zijn die met honderden kilometers per uur door het heelal scheren.

 

Spreken we normaal van zo’n 3 á 4 vallende sterren per uur, dan zou dit aantal in de komende nachten kunnen oplopen tot enkele tientallen in dat zelfde tijdsbestek.

Dit fenomeen doet zich elk jaar rond deze tijd voor en staat bekend als de Perseïden sterrenregen of onder de oude naam “Laurentiustranen”. Dit jaar zijn de omstandigheden om de vallende sterren waar te nemen nog eens extra gunstig, omdat er weinig verstoring is door maanlicht.

Dit weekend
De piek zal plaats vinden in de nachten van 11 op 12 augustus en van 12 op 13 augustus. Eigenlijk is de sterrenregen al vanaf 17 juli actief en zal zij nog tot ongeveer 24 augustus aanhouden. De reden daarvan is dat de baan van de aarde gedurende deze periode een wolk van gruisdeeltjes doorkruist die daar ooit door de komeet Swift Tuttle is achtergelaten. De deeltjes dringen met een zeer grote snelheid de aardse dampkring binnen, waarbij ze zo sterk verwarmd worden dat ze letterlijk verdampen. ’s Nachts zien we dat als een lichtend spoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier