DELTA FM & TV VRAAGT GEMEENTE GELD VOOR DIGITALISERING

0
641
TWENTERAND – Delta FM & TV voorzitter Marcel van Dijk heeft de gemeente gevraagd om de lokale omroep éénmalig financieel te steunen bij de digitalisering van de omroepactiviteiten.

Steeds meer Twenteranders, die binnen de bebouwde kommen wonen, stappen qua radio- en televisiesignaal over
op de digitale pakketten van Cogas en Ziggo. Uit cijfers van Cogas blijkt dat inmiddels bijna 60% van de kabelaansluitingen hiervoor heeft gekozen. De verwachting is dat dit binnen korte termijn doorgroeit naar 80%.

De lokale zenders, Delta FM, Delta TV en de Delta Piraat zijn nog niet te ontvangen in het digitale pakket.

De zogenoemde `must-carry-verplichting` uit de mediawet is wel van toepassing op het analoge basispakket, maar niet op het digitale aanbod. Het gevolg is dat steeds minder mensen de uitzendingen van Delta FM, Delta TV en de Delta Piraat kunnen volgen. Dat wil zeggen: dat kunnen ze wel, maar door de komst van de digitale decoder moeten thuis enkele handelingen worden verricht om het analoge signaal te kunnen ontvangen.

Van Dijk: “Uit de praktijk krijgen wij veel signalen dat mensen dit vervelend vinden, met name omdat ze graag de kabelkrant en de televisie-uitzendingen (waaronder de uitzendingen van de gemeenteraadsvergadering) willen volgen.”

Voor radio is er nog een alternatief, namelijk de ether-frequenties.

Van Dijk: “Men vraagt ons zeer regelmatig waarom wij niet digitaal gaan.” Tot voor kort was over digitale doorgifte van lokale omroepen niet te praten. Maar ook de kabelexpoitanten zien in dat hun digitale kabelnet interessanter is voor de consumenten als de lokale omroep ook kan worden bekeken en/of beluisterd. Echter, er is sprake van hoge kosten om een en ander mogelijk te maken. In eerste instantie was men gereserveerd. Echter vanwege het publieke belang heeft kabelmaatschappij Cogas onlangs besloten om de lokale omroepen in haar gebied tegemoet te komen.

Blijft echter onverlet dat er flinke kosten moeten worden gemaakt. De overgang naar het digitale kanaal gaat de stichting lokale omroep gemeente Twenterand éénmalig 3500 euro kosten voor de aanschaf van decoders en de aansluiting op het digitale net. Daarnaast komt daar een maandelijkse lijnhuur bij van 175 euro. Dat is op jaarbasis dus 2100 euro.

Van Dijk: “Een behoorlijke aanslag dus op onze budgetten. Zeker gezien het feit dat we jaarlijks 2100 euro extra moeten gaan ophoesten. En dat in een tijd, waarin we veel geld moeten besteden aan vervangingsinvesteringen van afgeschreven apparatuur en waarin de inkomsten uit reclame niet groeien.”

Voorzitter Van Dijk vraagt van de gemeente een éénmalige financiële ondersteuning om de digitalisering mogelijk te maken en tegelijkertijd om in een overgang van drie jaar de omroep te steunen in de jaarlijkse bijdrage van 2100 euro.

Van Dijk: “Met nadruk stellen wij dat het gaat om een één-malige bijdrage. Want uiteraard krijgen wij jaarlijks de omroep-bijdrage uitgekeerd. Hierover ontstaat echter nogal eens verwarring, omdat dit geen gemeentelijke subsidie is. Het gaat hierbij om geld dat het rijk vanuit de landelijke pot voor de publieke omroep, via het gemeentefonds, beschikbaar stelt aan de gemeente, die verplicht is om dit door te zetten naar de lokale omroep.”

“De stichting lokale omroep gemeente Twenterand wil met nieuws, sportberichten, agendaberichten, informatie van de gemeente, interviews, reportages, uitzendingen van de gemeenteraad en uitzendingen rondom evenementen een zo compleet mogelijk beeld te geven van wat er in Twenterand gebeurt. Verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen gratis van deze kanalen gebruik maken om hun informatie te verspreiden. Daarnaast biedt de lokale omroep een zinvolle vrijetijdsbesteding aan zo`n zeventig vrijwilligers”, aldus voorzitter Marcel van Dijk in een brief aan college van
B & W en gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier