De historie van onder andere Westerhaar-Vriezenveensewijk beschreven in Canon vorm.

0
1530

1-2-2013-0-32-36.jpg

Donderdag 31 januari is de Canon van de oud gemeente Vriezenveen online gezet door wethouder Hidde Visser, tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis. De afgelopen 2 jaren is er intensief gewerkt aan de canon van de oud gemeente Vriezenveen. Zowel het Historisch Museum Vriezenveen alsook het Veenmuseum ‘Vriezenveenseveld’ hebben in samenwerking met de IJsselacademie uit Kampen de historie vastgelegd in een Canon met maar liefst 45 ‘vensters’. Een Canon is een beschrijving van beeldbepalende momenten uit b.v. de historie van een gemeente of plaats.
De schrijvers, namens het Historisch Museum Vriezenveen, uit Vriezenveen zijn: Hans Kobes, Jan Machiel Hospers, Jan Nijkamp, Hessel Boonstra en Gerrit Bosch. Namens Stichting Veenmuseum ‘Vriezenveenseveld’, uit Westerhaar-Vriezenveensewijk was Jeroen Klinkhamer betrokken als schrijver.

 

Introductie scheiding

 Ze hebben vele uren gewerkt om deze beeldbepalende momenten zorgvuldig te beschrijven en te onderbouwen. Dit is mede gelukt door veel archief onderzoek te doen en gesprekken te voeren met ervaringsdeskundigen. Tevens is de canon voorzien van soms uniek beeldmateriaal.
De canon staat online op de internetsite www.canonvanoverijssel.nl, de directe link is: http://www.regiocanons.nl/overijssel/twente/vriezenveen
Tevens is er een gratis interactieve ‘app’ te downloaden voor tablets en smartphones, deze is te vinden in de Google Play-store en in de App-store. De zoekterm is Canonkijker.
Voor Westerhaar-Vriezenveensewijk zijn meerdere eigen ‘vensters’ geschreven, maar in bijna elk venster komt de plaats ook gedeeltelijk aan bod. Uniek voor Westerhaar zijn o.a. de beschrijving van de Zwerfsteenfossielen, gevonden in de zandgaten van Franke en Aalderink. Het ontstaan van Westerhaar-Vriezenveensewijk, de grootschalige vervening, een beschrijving van het juiste Twistveen gebied, het ontstaan van gemeenschapscentrum en kulturhus de Klaampe maar ook het natuurgebied de Engbertsdijksvenen. Ook komen de unieke sportprestaties van VV Voorwaarts, damclub Denk en Zet en de vele Olympische medailles van Jennette Jansen uitvoerig aan bod.
Beide musea hopen met deze canon de historie van de oud gemeente Vriezenveen toegankelijker te hebben gemaakt voor het grote publiek.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier