De brug is terug aan “De Wieke”

0
4414
De werkgroep

De brug is terug in Westerhaar-Vriezenveensewijk

Na twee jaar bouwen is hij weer terug: de brug in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Op 21 mei is een replica van de brug officieel onthuld in het bijzijn van betrokken partijen en buurtbewoners. De replica staat op de Sluiskade nabij het kruispunt met de Hoofdweg, de plek waar de echte brug vroeger heeft gestaan.

De replica en het bijbehorende informatiebord werden dinsdagmiddag in het bijzijn van zo’n 50 buurtbewoners en betrokkenen onthuld door de partijen die bij de bouw betrokken zijn geweest: gemeente Twenterand, waterschap Vechtstromen, Jeroen Klinkhamer, Jan Tijhuis en Eduard van der Heiden.

Hoe het begon
Het initiatief begon in 2016 met een geplande bomenkap aan de Sluiskade. De buurtbewoners zagen dit niet zitten en gemeente Twenterand ging met ze in gesprek. Tijdens dit gesprek bleek dat de buurtbewoners een nieuw ontwerp voor dit stukje historisch gebied voor ogen hadden. De wens van de buurt was om de vroegere ophaalbrug over het Veenkanaal weer terug te brengen in het straatbeeld. De originele tekeningen van de brug bleken er nog te zijn. Het balletje begon te rollen en er werd een werkgroep opgericht.

De bouw van de brug
Op basis van de oude tekening en oude foto’s is de brug is in twee jaar tijd met de hand tot in detail nagebouwd door Jan Tijhuis. Daar ging veel tijd in zitten, ook van de andere betrokken werkgroepleden. Eduard van der Heiden was vanuit zijn werk bij de gemeente betrokken en bleef dat ook na zijn pensioen. Jeroen Klinkhamer betrok de buurt bij dit mooie initiatief en wist foto’s en tekeningen op te duiken uit het archief. Dat werd ook erg gewaardeerd door de aanwezige bestuurders. Ria Broeze, dagelijks bestuurder van waterschap Vechtstromen: “ik vind het mooi om te zien dat de brug weer terug is op zijn oude plek door een initiatief dat in de buurt is gestart. Als waterschap werken we hier graag aan mee. Dit is een prachtig voorbeeld van samenwerking”. Martha van Abbema, wethouder van gemeente Twenterand vult aan: “Dit initiatief is mij uit het hart gegrepen. Betrokken inwoners die er zelf voor zorgen dat hun eigen buurt mooi en leefbaar wordt gehouden met zo’n prachtig project, waarmee de buurt er fraaier uit komt te zien maar waar ook een stuk historie wordt teruggebracht in Westerhaar – Vriezenveensewijk. Complimenten aan alle leden van de werkgroep”.

De functie van de brug
In de tijd van de veenafgravingen werd het Veenkanaal voornamelijk gebruikt door grote schepen die enorme hoeveelheden turf vervoerden. Om zoveel turf te kunnen vervoeren, werd het hoog opgestapeld op de schepen. De vroegere, kleine draaibrug werd daarom in 1929 vervangen door een grotere ophaalbrug van wel negen meter hoog. Vanwege deze imposante hoogte is de brug een icoon van
het dorp geworden. Nadat de veenontginning stopte, verloor de brug zijn functie en is hij in 1975 weggehaald. En 44 jaar na dato blijkt de veengeschiedenis nog steeds springlevend: de brug is weer terug in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

WesterhaarDigitaal.nl was ook hierbij aanwezig en de foto’s staan nu in het fotoalbum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier