Dammers Witte van Moort onnodig onderuit

0
477

De vierde ronde van de nationale competitie bracht het eerste damteam van Witte van Moort uit Westerhaar naar Eibergen. Op een steenworp afstand van Duitsland werd in café Grenszicht de strijd aangebonden met DIOS Achterhoek. DIOS timmert de laatste jaren stevig aan de weg wat vorig jaar tot promotie heeft geleid. Gelet op de redelijk gelijkwaardige opstellingen lag een spannende wedstrijd in het verschiet.

De start was rustig. Bert Aalberts had een boeiende opening tegen grootmeester Alexander Presman, maar toen Presman een vereenvoudiging toeliet en Aalberts deze nam was de muziek wel uit de partij: remise. Ook remise was er voor Yuen Wong, die met Hendrik van der Zee ook een grootmeester had getroffen. Wong probeerde het wel maar kon tegen zijn immer degelijk opererende tegenstander niet tot voordeel komen. Marino Barkel voegde eveneens een remise toe aan het totaal. Tegen Erik ten Hagen probeerde Barkel op terreinwinst te spelen, terwijl de Achterhoeker wel een mooie stand behield. Barkel kreeg te weinig voor elkaar om op winst te mogen hopen. Gil Salomé had een boeiende pot tegen Joost Hooijberg. Met Salomé in de aanval en Hooijberg als omsingelaar leken de kansen toch vooral voor Salomé te zijn. In de partij kwam hij niet tot een winnende voortzetting: remise.

Bij de 4-4 tussenstand sloegen de Achterhoekers spijkerhard toe. Herman Hilberink had een boeiende opening tegen Dik de Voogd. Hilberink besloot een grootscheepse omsingeling in te zetten maar dat bleek niet zo’n goed idee: de aanval van De Voogd was niet te beteugelen. Toen Hilberink een damafname over het hoofd zag vervloog ook de laatste hoop op remise. Jan van Dijk speelde een interessante partij in klassiek stramien tegen Pim Meurs. Toen Meurs het kerkhofveld betrad deed de Friese speler hetzelfde waardoor een kleurrijk spelbeeld ontstond. Uiteindelijk kabbelde de stand naar een ‘’normaal’’ klassiekje waar er weinig fout leek te kunnen gaan. Van Dijk speelde echter een paar mindere voortzettingen waarna hij in een riskant eindspel terechtkwam. In dat eindspel werd ook de laatste remisekans niet benut waarna Meurs met een leuk motiefje het pleit beslechtte. Gerbrand Hessing kwam niet verkeerd uit de opening tegen Bas Messemaker. In het middenspel kwam Hessing echter in een vervelende omhelzing terecht waardoor Messemaker de druk steeds verder kon opvoeren. Analytisch was het nog te houden maar de murw gespeelde Hessing kwam er niet meer uit en verloor uiteindelijk in het eindspel.

Met 10-4 achter was de wedstrijd verrassend genoeg nog niet gespeeld. De Westerhaarders voerden namelijk in alle drie de nog lopende partijen de boventoon, waardoor een 10-10 eindstand niet ondenkbeeldig was. Het goede voorbeeld werd gegeven door Martijn de Leeuw, die vanuit de opening al prettig spel kreeg tegen Mark Sanders. Gesteund door een mooi centrum kon De Leeuw een vleugelaanval over links uitvoeren. Sanders zocht zijn toevlucht in een eindspel met een schijf minder wat echter geen enkele overlevingskans bood. Kopman Jitse Slump speelde tegen Arnoud de Greef een interessante pot. Waar de meeste spelers het tegen grootmeesters liever wat rustiger aan doen toonde De Greef zijn goede intenties met het innemen van een hekstelling. De hekstelling verdween uiteindelijk van het bord waarna Slump op een licht terreinvoordeel kon bogen. In de overgang naar het eindspel ging er over en weer wat mis maar de laatste fout werd gelukkig door De Greef gemaakt zodat Slump tot alweer zijn derde overwinning van het seizoen kwam.

Daarmee was de achterstand gereduceerd tot 10-8 en kwam het aan op de slotpartij. Danny Slotboom speelde een agressieve opening tegen Han Seinhorst. Dit miste zijn uitwerking niet, al snel had Slotboom een enorme tempivoorsprong opgebouwd en de stand leek eigenlijk al praktisch gewonnen. Seinhorst bleef vechten en kreeg loon naar werken toen Slotboom in een gewonnen stand een damafname over het hoofd zag. In het resterende eindspel speelde Slotboom nog lang door in de hoop op een ultieme fout van zijn tegenstander. Seinhorst bleef echter kalm en sleepte het punt binnen.

Uiteindelijk dus een 11-9 nederlaag voor Witte van Moort. Het tweede verlies op rij, waarbij de vele gemiste kansen toch wel een zure nasmaak geven. De Westerhaarders, die inmiddels zijn afgezakt naar de zevende plaats in de rangschikking, nemen het over twee weken in eigen huis op tegen HDC Hoogeveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier