Dammers Witte van Moort leiden duidelijke nederlaag

0
700

dam5.jpgHet eerste team heeft een zware start van het seizoen met vooral topploegen op het menu. Toch werd er na de verrassende overwinning op Culemborg met gezond vertrouwen toegeleefd naar het treffen met titelfavoriet Hijken DTC. De Hijker verwachtingen op de titel hebben echter een deukje opgelopen doordat ze een punt lieten liggen tegen Apeldoorn. Aan het eerste team de taak om het Drentse sterrenteam nog meer averij te laten oplopen. Beide teams verschenen compleet aan de aftrap waarbij Hijken toch een flink hoger ratinggemiddelde kan overleggen. Het beloofde dus zwaar te worden om de wedstrijdpunten in Westerhaar te houden.
De eerste uitslag werd genoteerd door Jan van Dijk. Na een ongelukkige start van het seizoen speelde Van Dijk opvallend behoedzaam tegen de Litouwse grootmeester Aleksej Domchev. Deze laatste had wel het initiatief maar Van Dijk kon toch een herstelremise laten aantekenen. Voorts kwam Hijken op voorsprong. Herman Hilberink speelde een rustige partij tegen Jan Ekke de Vries en kwam dan ook langzaam in het nadeel.

Introductie scheiding

In een nadelige maar waarschijnlijk remise te houden positie beging Hilberink echter een curieuze fout waardoor hij materiaalverlies leed en uiteindelijk de partij ook verloor. Marino Barkel nam het op tegen oud-wereldkampioen Harm Wiersma. Barkel trok zich weinig aan van de reputatie van zijn tegenstander en bood een flankaanval aan. De omsingeling hiervan leed echter schipbreuk waardoor Wiersma een zege kon laten aantekenen.
Bij de 1-5 achterstand ging het van kwaad tot erger. Gil Salomé trof kopman Roel Boomstra en werd vanuit de opening al met de rug tegen de muur gezet. Toen Boomstra controle wist te verwerven op de zwakke lange vleugel van Salomé was het snel gedaan. Gerbrand Hessing trad aan tegen Wouter Sipma. De Drent kan inmiddels bogen op een rating van boven de 1500 en dat gegeven heeft wellicht een belangrijke rol gespeeld in deze partij. Sipma beging namelijk in de opening een blunder waardoor Hessing een schijf kon winnen. Hessing miste dit echter (een sterke speler trapt toch niet in zetjes?) waarna de partij met een gelijk schijvenaantal doorging. In het vervolg wist Sipma met sterk centrumspel en een goed getimede Ghestem-doorstoot de zege binnen te slepen.
Eindelijk kwam er een einde aan de reeks nederlagen. Bert Aalberts nam het op tegen Ivan Trofimov. Na een interessante opening bleef Trofimov met een winkelhaak zitten. Aalberts durfde geen grootscheepse omsingeling aan en koerste aan op afbraak. Uiteindelijk eindigde deze partij onbeslist. Odin Mol kreeg een flinke aanval tegen van ´´mysticus´´ Hans Jansen. Concrete kansen in de omsingeling waren er niet dus was verdedigen het devies. Uiteindelijk wist Mol met een serie offers de remise veilig te stellen. Dit betekende helaas wel de 3-11 en dus het teamverlies.
Van te voren leek de partij van Vadim Virny tegen Wouter Wolff het enige kansbord. Hoewel? Wolff heeft een reputatie hoog te houden in het simpel op remise houden van GMI´s en deze partij was geen uitzondering. Virny zadelde zijn jonge tegenstander in klassiek wel op met een achtergebleven schijf maar Wolff had goed uitgerekend dat de remisegrenzen bewaard bleven. Toch brak nog even de zon door in het Westerhaarse clublokaal. Yuen Wong nam na een interessante opening de aanval volledig over van Jan Mente Drent. Hij draaide de duimschroeven stevig aan waardoor zijn tegenstander het spoor bijster raakte en helemaal vastliep. Wong kon een fraaie zege bijschrijven. Het slotstuk was voor Edwin Twiest die tegen Auke Scholma een interessante aanvallende partij speelde. Scholma had wat kansen in de omsingeling maar het eindspel leek toch remise te zijn. Twiest maakte onder druk van de klok een grove fout waarna Scholma de beide punten opraapte. De eindstand kwam op een ruim 6-14 verlies uit, wat gezien de krachtsverhoudingen vooraf een reguliere uitslag genoemd kan worden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier