Dammers Witte van Moort gaan onderuit

0
506

De negende ronde van de clubcompetitie dammen bracht het eerste team van Witte van Moort naar Huissen. De plaatselijke vereniging VBI is doorgaans titelkandidaat, al lijkt een kampioenschap er niet meer voor ze in te zitten. Voor de Westerhaarders een mooie uitdaging om de goede zege op WSDV van de vorige ronde een goed vervolg te geven.

De wedstrijd startte met een tweetal overwinningen, gelijk verdeeld over de beide partijen. Frank Schippers mocht zijn debuut maken in het eerste team. Met opa Roelof en vader René hebben er nu drie generaties Schippers in het eerste Westerhaarse damteam gespeeld.  Schippers zette de partij prima op maar verloor in het latere middenspel de grip op de stand, waarna tegenstander Wouter Ludwig de punten naar zich toe trok. De snelle tegentreffer werd verzorgd door Herman Hilberink. De paring met Toine Brouwers was interessant want beide dammers vliegen er doorgaans vol in. Deze partij was geen uitzondering met Brouwers die een wilde aanval opzette en Hilberink die goed omsingelde. De Huissenaar werd een tactisch moeras ingeleid waar hij niet meer uit kwam: weer een winstpartij voor Hilberink. Jan van Dijk speelde een partij in klassiek stramien tegen Gérard Jansen. In het middenspel waren er wat verwikkelingen die uiteindelijk in een gelijkwaardige remise resulteerden.

Bij de 3-3 tussenstand incasseerde Witte van Moort twee tikken. De bitterste pil werd geslikt door Martijn de Leeuw. Hij probeerde met een opvallende partijopzet zijn geroutineerde tegenstander Jos Stokkel uit evenwicht te krijgen. Dat lukte wel enigszins want De Leeuw ging na wat verwikkelingen met een plusschijf het eindspel in. Toen de Westerhaar-speler damhalen nog een zet uitstelde kwam daar uiteindelijk afstel van: met een verrassende 1-om-3 besliste Stokkel de partij in zijn voordeel. Ook Gerbrand Hessing ging onnodig ten onder. Positioneel ging het allemaal wel prima in zijn partij tegen Johan Krajenbrink maar in een dun standje meende Hessing met een tussenloop de remise te kunnen afdwingen. Het bleek echter een denkfout want Krajenbrink won de partij op slag.

Met 7-3 achter waren er tegentreffers nodig. De Huissenaren geven bij zo’n voorsprong doorgaans weinig kansen meer weg en de spelers van Witte van Moort waren deze wedstrijd niet bij machte om iets te forceren. Zo weerstond Peter Hoopman de aanval van Jasper Lemmen prima maar remise was het hoogst haalbare. Hans Vermin speelde een interessante pot tegen Odin Mol waarin het niet echt duidelijk was wie er nou beter stond. In de partij werd het evenwicht niet beslissend verbroken. Ook remise was er voor Bert Aalberts, die lange tijd wat makkelijker stond tegen Fred de Koning. In de eindfase rook De Koning nog winstkansen maar Aalberts wikkelde inventief naar remise af. 

Bij 10-6 achter was duidelijk dat deze wedstrijd verloren zou gaan, gezien de situatie op de resterende borden. Thijs van den Broek had een leuke partijopzet tegen de ijzersterke Alexander Baliakin die in deze partij zijn klasse liet zien. De Westerhaar-speler moest in de verdediging, wikkelde nog naar een eindspel af maar kansen op remise bood dit niet. Yuen Wong tenslotte speelde met de zwarte schijven een variant van de Keller-opening die doorgaans wat makkelijker speelt voor zwart. Een goede keuze tegen de Letse supergrootmeester Guntis Valneris die geen (winst)poot aan de grond kreeg in deze partij. Uiteindelijk moest Valneris zelf nog de remise afdwingen: een prima resultaat voor Wong.

De wedstrijd ging uiteindelijk met een ruime en wat geflatteerde 13-7 verloren. De Westerhaarders handhaven zich op de vijfde plaats. Over twee weken ontvangt Witte van Moort in het eigen clubgebouw Damlust Gouda.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier