Controles op verbod alcoholverkoop jongeren onder 18 jaar

0
822

nix-jpg.jpgSportbonden en NOC*NSF zetten zwaar in op het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik in sportkantines. Onder de 18 jaar mag er geen alcohol geschonken worden. Ook in Twenterand zijn de gemeente en alcoholverstrekkers bezig om de verkoop van alcohol aan minderjarigen verder terug te dringen en zo gezondheidsschade te verminderen. Burgemeester Visser: “Inmiddels hebben we in elke kern gesproken met alcoholverstrekkers en voorlichtings-bijeenkomsten gehad of gepland staan. Ik ben erg blij met de goede opkomst bij deze bijeenkomsten en de afspraken die we hebben gemaakt. Zoals eerder aangekondigd gaan dit najaar meer controles plaatsvinden en wordt handhavend opgetreden wanneer de regels niet nageleefd worden.”

Naar aanleiding van de uitkomsten van een mystery guest onderzoek is in de vier grote kernen van Twenterand een bijeenkomst georganiseerd voor alle horecagelegenheden, waaronder ook (sport)verenigingen met een drank- en horecavergunning. De burgemeester kijkt positief terug op deze bijeenkomsten: “We hebben met een groot aantal alcoholverstrekkers gesproken over de alcoholverkoop aan minderjarigen. Samen hebben we gekeken naar zaken waar men tegenaan loopt. Zo blijkt onder andere dat er behoefte is aan het trainen van barmedewerkers en -vrijwilligers zodat zij beter uitgerust zijn om ‘nee’ te verkopen.

Introductie scheiding

Dit hebben we als gemeente opgepakt en inmiddels wordt deze training aangeboden. Ook wordt er volgend jaar een vervolgbijeenkomst georganiseerd. Zo blijven we elkaar scherp houden.” Zoals de burgemeester eerder dit jaar aankondigde, wordt er vanaf deze maand actief opgetreden tegen alcoholverstrekkers waar geconstateerd wordt dat zij alcohol schenken aan minderjarigen. Bij overtreding kan er een boete worden opgelegd van minimaal € 1.360.

 

Sport en alcohol, geen goede combinatie
Voor een vitale en sportieve Twenterandse samenleving is het van essentieel belang dat alcoholmisbruik bij jongeren wordt tegengegaan. In dat kader is NOC*NSF actief betrokken bij het vestigen van de nieuwe norm dat er onder de 18 geen alcohol wordt geschonken in sportkantines.
Ook het voorkomen van rijden onder invloed vanuit sportvereniging is een thema dat extra aandacht verdiend. Vanuit NOC*NSF en andere organisaties zijn diverse ondersteuningsinstrumenten beschikbaar die (sport)verenigingen kunnen helpen een verantwoord schenkbeleid te realiseren in de (sport)kantine. Meer informatie: www.nocnsf.nl/alcoholensport.

Actieweek ‘NIX zonder ID’
Het Trimbos-instituut organiseert van 8 t/m 14 september 2016 de Actieweek ‘NIX zonder ID’, over de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcohol en tabak. In de afgelopen drie jaar is er al veel gedaan om de doelstelling van NIX18, niet roken en drinken onder de 18 jaar, te halen. Er zijn goede resultaten geboekt, maar het kan nog beter. Daarom staat de themaweek in het teken van het (spontaan) tonen van een legitimatiebewijs bij de aankoop van alcohol of tabak. Verenigingen en horecagelegenheden die hier extra aandacht aan willen geven, kunnen een gratis poster met hun eigen naam downloaden op www.naar18jaar.nl/toolkit. Hier is tevens meer informatie over de themaweek te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier