Column op het randje over WesterhaarDigitaal (Door Tom van den Berg)

1
912

dag6-emiel-op-het-randje-klein.jpgWekelijks schrijft Tom van der Berg zijn column `Op het randje` in de Twentse courant Tubantia, onderstaande column verscheen 04-10-2012 in de Tubantia.

De aflopen weken kreeg ik regelmatig een soort aanmaning uit Westerhaar. Wat heet, bijna dagelijks ontving ik via sociale media zoals Twitter een bevel om een bepaalde website te bezoeken. En daar moest ik mijn stem uitbrengen op Westerhaardigitaal.nl.
Het betrof overigens de website van de jaarlijkse Overijsselse vrijwilligersprijs. Westerhaardigitaal.nl was één van de genomineerden. Nu ken ik de mensen van Westerhaardigitaal.nl persoonlijk en gun ik deze lieden het allerbeste, maar ik heb niet op hen gestemd. Dat heeft ook niets te maken met de activiteiten van Westerhaardigitaal.nl, maar alles met mijn weerzin tegen het verstrekken van prijzen aan vrijwilligers. Je kunt vrijwilligers niet genoeg prijzen, maar het verstrekken van prijzen aan vrijwilligers gaat mij te ver. Ik heb dus helemaal niet gestemd.
Het is toch vrij gênant dat vrijwilligers zichzelf op de borst moeten kloppen om stemmen te vergaren voor het winnen van de Publiekstrofee bij de Overijsselse vrijwilligersprijs? Familie, vrienden en bekenden worden onder morele druk gezet om te stemmen. En hoe kun je nu verschil maken tussen verschillende vormen van vrijwilligerswerk? Dat is niet eens appels met peren vergelijken, maar fruit met plastic, zoiets.
Wie bepaalt dat een vrijwilliger van het Rode Kruis waardevoller werk doet dan een vrijwilliger van de dierenambulance? Je kunt er de meest prachtige doelstellingen aan koppelen zoals het stimuleren van vrijwilligerswerk, maar het blijft de reinste flauwekul dat te linken aan een prijs. Het kost bovendien tijd, energie en geld om zo’n vrijwilligerscompetitie te houden. Dan denk ik: steek die zaken liever in echt vrijwilligerswerk.
De uitslag van de Overijsselse vrijwilligersprijs 2012 is inmiddels bekend. Westerhaardigitaal.nl werd bij de publieksprijs derde. En krijgt die club nu opeens een stormloop te verwerken van mensen die ook voor noppes de lokale nieuwssite in Westerhaar willen bijhouden? Ik geloof er niks van.
En Westerhaardigitaal.nl, als jullie nog eens worden genomindeerd, val mij er dan niet mee lastig.

Op het randje.
Tom van den Berg

1 REACTIE

  1. dit artikel verdient geen Schoonheids prijs.
    ik heb vaker artikelen van Tom van den Berg gelezen.waarom Westerhaar vaak niet zo positief in het nieuws komt,
    jammer er zijn hier veel goede en mooie dingen.
    mensen van Westerhaar digitaal ,
    jullie doen goed werk voor ons dorp.!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier