College Twenterand wil in 2014 omgekeerd inzamelen

3
700

twenterand.jpgGoed voor het milieu, behoud schaarse grondstoffen en voordeel voor burgers

In januari 2014 start de gemeente Twenterand met het omgekeerd Inzamelen van afval. Althans, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Het doel is om de hoeveelheid restafval per inwoner van 141 kg terug te brengen naar 30 kg. “Het mes snijdt aan twee kanten,” aldus wethouder Engberts. “Minder restafval is beter voor het milieu en we halen veel meer bruikbare grondstoffen uit het afval. Voor de meeste mensen leidt het zelfs tot een lagere afvalstoffenheffing per huishouden. Daarvoor wil ik echter wel iedereen aanmoedigen nog beter afval te scheiden. Dan kunnen we nog meer resultaten boeken.”

Introductie scheiding

 

Het voorstel van het college houdt in dat er een nultarief komt voor de inzameling van het GFT-afval, inwoners betalen niet voor het ledigen van deze bakken. Het GFT-afval wordt dan in de hele gemeente, dus ook in het buitengebied van Twenterand, ingezameld. Het inzamelen van het GFT-afval gebeurd 1 keer in de 2 weken en inzameling van het restafval wordt beperkt tot 1 keer in de vier weken. Voor de meeste inwoners is dit ruim voldoende.

Nieuwe manier van inzamelen
Omgekeerd inzamelen is een nieuwe manier van afval inzamelen die leidt tot minder restafval in de grijze container, dus tot minder verbranding van afval en meer hergebruik. Inwoners worden gestimuleerd om grondstoffen als GFT, papier en kunststof meer gescheiden aan te bieden. Dit gebeurt onder meer door deze herbruikbare grondstoffen thuis tegen nultarief op te halen. Wat niet van waarde is – het uiteindelijke restafval – brengt de burger weg.

Invoering in fasen
De nieuwe manier van inzamelen zal even wennen zijn. Daarom is gekozen voor een gefaseerde invoering. Vanaf januari 2014 kan GFT tweewekelijks tegen nultarief worden aangeboden en wordt restafval eens per 4 weken aan huis ingezameld. Bovendien wordt de GFT-inzameling in het buitengebied opnieuw ingevoerd. Bewoners krijgen een nieuwe 240 liter container, die even groot is als de restcontainer. Bewoners binnen de bebouwde kom mogen gratis hun 140 liter gft-container omruilen voor een exemplaar van 240 liter. Halverwege 2015 zal de grijze container met een nieuwe kleur deksel worden gebruikt voor de inzameling van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en mogelijk voor andere droge herbruikbare materialen zoals kleine elektrische apparaten en drankenkartons. Voor de kleine hoeveelheid restafval die overblijft worden in de wijken ondergrondse verzamelcontainers geplaatst per 100 huishoudens, waar restafval naartoe gebracht kan worden.

Bewezen
Het omgekeerd inzamelen heeft zich inmiddels al bewezen in een aantal andere gemeentes als Steenwijkerland, Staphorst, Dalfsen en Olst-Wijhe. Daar is het restafval fors gereduceerd en het percentage aangeboden grondstoffen sterk toegenomen.
Uit sorteeranalyses blijkt dat in onze gemeente 60% van het restafval uit herbruikbare grondstoffen bestaat als GFT, papier en kunststof. Dit zijn waardevolle stoffen die nu nog onnodig worden verbrand. Door vroegtijdige afvalscheiding en hergebruiken werken inwoners van Twenterand mee aan de reductie van C02 uitstoot en aan het behoud van grondstoffen die wereldwijd steeds schaarser worden. Daarnaast blijkt uit analyse en ervaringen dat het service niveau dat wordt ervaren door de burger, gelijk blijft. Bovendien worden de gemiddelde kosten per aansluiting beduidend lager. Met elkaar redenen genoeg voor het college om Omgekeerd inzamelen in te voeren.

Het is nu aan de gemeenteraad van Twenterand om zich uit te spreken over Omgekeerd inzamelen. Dit staat gepland voor de raadsdebatten van 18 en 19 juni en de raadsvergadering van 2 juli a.s.

3 REACTIES

  1. alles goed en wel wij als burgers doen ons best om afval te scheiden alleen snap ik dan niet dat mensen met een grote container niets hoeven te scheiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier