Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand stemt in met het nieuwe aanbestedingsbeleid. In het aanbestedingsbeleid staat hoe de gemeente wil omgaan met de aanbesteding van werken en de levering van goederen en diensten. Vooral het bedrijfsleven heeft belang bij het aanbestedingsbeleid: “Om die reden hebben we het nieuwe beleid toegestuurd aan belanghebbenden zoals BBV, IKVO, het Detailhandelsplatform en het Economisch Platform, voordat we het ter inzage hebben gelegd,” aldus burgemeester Koetje.
Het nieuwe aanbestedingsbeleid ligt tot en met 9 april ter visie. Iedereen die daar mee te maken heeft, kan reageren. Aan de hand van de eventuele reacties wordt beoordeeld of het beleid aangepast moet worden. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om het nieuwe aanbestedingsbeleid vast te stellen.
Transparantie
De belangrijkste verbetering in het nieuwe aanbestedingsbeleid is de transparantie. In het nieuwe beleid wordt gewerkt met een openbare aannemerslijst, bij de keuze voor bedrijven wordt gewerkt met een transparant systeem en de aanbestedingen worden gepubliceerd op de website. Dat voorkomt de eventuele suggestie dat er steeds weer met favoriete bedrijven kan worden gewerkt.
Vormen van aanbesteden
De aanvankelijke aanleiding voor nieuw aanbestedingsbeleid was de nieuwe Aanbestedingswet. Die wet is echter in juli 2008 door de Eerste Kamer verworpen. Daardoor blijft de huidige wet- en regelgeving over het aanbesteden nog bestaan.
Er zijn verschillende vormen van aanbesteden, zoals de openbare aanbesteding en de onderhandse aanbesteding. In het beleid is vastgelegd wanneer welke vorm van aanbesteden wordt gebruikt en onder welke voorwaarden.