CDA TWENTEBREDE AANPAK VAN ALCOHOLMATIGING

0
974

bier_243De CDA fracties in Twente hebben afgesproken in 2009 in actie te komen tegen overmatig alcoholgebruik onder jongeren in Twente. Er komen acties in het uitgaansleven, op scholen en ter ondersteuning van voetbalclubs die een goed beleid voeren of zelf activiteiten organiseren met jeugdigen en ouders.
Namens CDA Twenterand heeft raadslid Simone Neep schriftelijke vragen gesteld over
de vorderingen van ‘Happy Fris`, een regionaal project. Met de actie willen de fracties in 2009 meer aandacht creëren voor alcoholmatiging onder jongeren en het programma ‘Happy Fris` in Twente.

De CDA fracties kiezen voor dit moment omdat gemeenten in 2009 een belangrijkere rol krijgen bij het formuleren van regels en het handhaven. Er komt een aangepaste Drank- Horecawet. Een speciale werkgroep bestaande uit CDA- raadsleden uit Hellendoorn, Borne, Twenterand, Oldenzaal en Hengelo heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een actieplan. Daarbij wil het CDA zelf in gesprek gaan over twee belangrijke punten: indrinken en alcoholgebruik in sportkantines.

Gesprek met jongeren over indrinken
De fracties gaan, op uitgaansavonden en scholierendebatten, in gesprek met jongeren over de mogelijkheid om eerder te gaan stappen, ter voorkoming van het ‘indrinken`. Zien ze dit zitten? Welke problemen en oplossingen zien jongeren zelf? Tevens willen de fracties aandacht voor sportclubs in Twente. Welk schenkgedrag wordt gehanteerd in de sportkantines. Wat hebben ze geregeld?

Aandacht voor rol sportclubs en kantines
Tevens wil het CDA in Twente kijken naar de mogelijkheid om sportclubs die een goed alcoholmatigingsbeleid voeren moeten worden beloond. Om dit kracht bij te zetten zal het CDA FC Twente en Heracles vragen of zij, als voorbeeld, voetbalclubs die hun alcoholbeleid goed voor elkaar hebben willen ‘iets speciaals willen aanbieden`. Hierbij doet het CDA beroep op de maatschappelijke betrokkenheid van beide clubs. De bedoeling is dat dit via het project Happy Fris wordt meegenomen.

Noodzaak
Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de sportclubs in Nederland alcoholische dranken schenkt aan jongeren. Ook bleek dat het aantal kinderen dat met spoed is opgenomen in het ziekenhuis in 2008 verder is gestegen naar 337 kinderen in geheel Nederland. De meeste kinderen kwamen `s nachts (57 procent) of `s avonds (35 procent) in het ziekenhuis terecht. Veelal werd er eerst thuis of bij vrienden gedronken. Bijna de helft ging vervolgens in de tweede helft van de avond door in de kroeg of andere horecagelegenheden. Meestal gaat het om het drinken van een combinatie van zoete mixdranken en sterke drank.

Het initiatief wordt ondersteund door CDA Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Ciska Joldersma en CDA Gedeputeerde in Overijssel Gert Ranter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier