CDA `onaangenaam verrast` over sluiting Verloskunde

0
1053

ooievaar_357TWENTERAND/ALMELO – Het CDA was “onaangenaam verrast” over de sluiting van de afdeling Verloskunde in ZGT Almelo. Het voornemen is dat deze zorg straks wordt gecentraliseerd in ZGT Hengelo. Hierdoor ontstaat de situatie dat de zorg zich concentreert rondom de steden Hengelo en Enschede.
CDA fractievoorzitter Jan Kuilder: “Sluiting betekent een verschraling van de complete acute basiszorg. Het is vanuit Twenterand niet logisch om naar Hengelo in plaats van Almelo te gaan, gezien de geografische spreiding, de afstand en de voorkomende files op de A1 en de A35. Hierdoor zal de reistijd, ook voor ambulances, aanzienlijk langer worden. Dit is niet wenselijk in acute, soms levensbedreigende situaties.”

Kuilder stelt daarom een aantal vragen aan het college: Bent u op de hoogte van de voorgenomen sluiting? Hoe lang is de gemiddelde tijd vanuit onze kernen naar de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo? Vindt u het verantwoord dat bij een complicatie bij een thuisbevalling een vrouw tijdens de bevalling veel langer vervoerd moet worden, voordat zij en haar kind adequate zorg kunnen krijgen?

Bent u bereid een open brief te schrijven aan de ZGT en aan de minister van VWS, waarin u hen met klem vraagt de locatie Almelo voor moeder/kind zorg te handhaven?
Is het mogelijk dat u, eventueel samen met buurgemeenten, actie onderneemt om dit plan van tafel te krijgen?

De CDA Tweede Kamerleden Sabine Uitslag en Pieter Omtzigt willen van minister Schippers van VWS weten of de sluiting van de kraamafdeling in Almelo leidt tot betere of slechtere zorg en hoe zij denkt goede zorg te handhaven.

Als iedereen in het ziekenhuis bevalt, levert dat ook hogere kosten op. Daarom willen de Kamerleden ook vernemen van de minister wat de lokale verzekeraars hiervan vinden.
“Want het is zeer de vraag of sluiting van Almelo ook in het algemeen belang is. De fractie van CDA Twenterand spreekt haar bezorgdheid uit en vragen de Tweede Kamerleden er alles aan te doen de kraamafdeling te behouden voor de toekomst”, aldus een CDA-persbericht.(DeltaFM)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier