CDA DRIJFT ZIN DOOR BIJ VESTIGING `VARKENSFLATS`

0
883

v_01
ZWOLLE/TWENTERAND - 
• “De provinciale- en lokale politiek mist de antenne om te kunnen aanvoelen wat er leeft onder inwoners.”
• “Het gaat de politiek en vooral het CDA, zowel provinciaal als lokaal, om de commerciële maat. Waar is de menselijke maat gebleven?” en
• “Het CDA luistert niet naar de bevolking, maar wil vooral haar zin doordrijven.”

Bovenstaande teksten werden vanavond door enkele van de vele insprekers (waaronder veehouders) tijdens een debat over “reconstructiebeleid voor de intensieve veehouderij”. Dit debat werd gehouden in het provinciehuis in Zwolle. Het debat werd door vele tientallen Twenteranders bezocht.

CDA-Gedeputeerde Piet Jansen kreeg er flink van langs. Hem werd verweten informatie achter gehouden te hebben en burgers verkeerd te hebben ingelicht, tijdens een bijeenkomst in Tubbergen in 2005.

Jansen heeft geen woord gerept over de vestiging van megabedrijven met tientallen duizenden dieren als varkens en kippen, laat staan nertsen in de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG`s). Jansen vertelde alleen dat de LOG`s bestemd waren voor veebedrijven uit de eigen gemeente die verplaatst moesten worden. Iets wat later door CDA-wethouder Wim Blokland nog eens werd benadrukt. Nu blijken deze woorden ver van de waarheid.

Globaal genomen worden steeds de volgende bezwaren en zorgen geuit door de insprekers: gezondheidsrisico`s, toename verkeer, geen garanties mogelijk bij voorkoming stankoverlast, afname woonplezier, schade natuur en financiële nadelen.

Veehouder de Lange uit Ommen gaf een ander geluid. Het geluid van waarom een LOG voor zijn bedrijf wenselijk is. Maar de Lange praatte niet in hoeveelheden vee, zoals Family Farmers dat heeft aangevraagd in LOG-gebied Fortwijk.

Hierna namen diverse politieke partijen het woord en ook zij, met name de PvdA, richtte de pijlen op Gedeputeerde Piet Jansen. Jansen gaf toe niet verwacht te hebben dat megabedrijven als Family Farmers zich zouden vestigen in Overijssel. Maar hij zegt daar verder niets aan te kunnen doen. “De gemeente is nu aan zet.”

Na deze opmerking concludeerde de voorzitter van het debat verder, dat de provincie niets voelt voor zgn. Aggroproductieparken. Verder vindt de provincie dat ook zij het “jammer” vindt dat megabedrijven uit Brabant vergunningaanvragen hebben neergelegd bij de gemeenten.

In november staat het raadsdebat in de gemeente Twenterand op de agenda. Het CDA, maar ook het college, kan haar borst nat maken. De raadszaal in Den Ham zal veel te klein zijn(Delta FM)

VOOR REACTIE”S, KIJK EENS OP HET FORUM VAN WESTERHAARDIGITAAL.NL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier