Buiten zwemmen zonder klachten

0
750

ggd-twente.jpgIn de zomer vinden veel mensen het fijn om in een zwemplas te zwemmen. Op veel plekken in Twente kan dit prima. Maar soms kan men klachten krijgen door het zwemwater. De GGD geeft tips waar u op kunt letten als u buiten gaat zwemmen.

De provincie Overijssel wijst officieel plassen aan die geschikt zijn om in te zwemmen. Tussen 1 mei en 1 oktober wordt het water van deze zwemplassen gecontroleerd. Elke 2 weken bekijkt men of er bacteriën in het water zitten waar zwemmers last van kunnen krijgen.
Is het water niet goed? Dan zal de Provincie hiervoor waarschuwen. Let dus op de borden die bij de zwemplas staan. Gaat u zwemmen en wilt u weten of het zwemwater veilig is? Kijk dan op www.zwemwater.nl

Waardoor kunt u klachten krijgen?
Er zijn verschillende bacteriën of beestjes die klachten kunnen geven als u gaat zwemmen. De meest voorkomende zijn:
• Blauwalg. Blauwalg is een bacterie. Zit er Blauwalg in het water, dan zit er een blauw of groen laagje op het water. Mensen en dieren kunnen klachten krijgen als ze in water met Blauwalg zwemmen. De klachten zijn: jeuk, rode plekken op de huid, diarree, misselijk, koorts

Introductie scheiding

• Zwemmersjeuk. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larfjes die in water leven. Deze zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. Zwemmers jeuk is niet ernstig, wel erg vervelend. Bij zwemmersjeuk krijgt iemand rode bultjes die erg jeuken. Ze kunnen ook een brandend gevoel geven. Soms krijgen mensen ook koorts en hoofdpijn. De klachten verdwijnen na een paar dagen.
• Botulisme door dode vissen en vogels. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie. Ziet u dode vissen of vogels in het water? Ga er dan niet zwemmen!

 

Wat kunt u zelf doen?
Zwem alleen in de plassen die door de Provincie officieel zijn aangewezen als zwemplas. Denkt u dat u blauwalg, dode vissen of vogels in het water ziet? Zwem dan niet in dit water! Meldt het wel bij het Meldpunt Overijssel, telefoonnummer 038 425 24 23.
Een aantal tips:
• Douche u altijd direct na het zwemmen
• Ruim afval op. Afval trekt ratten aan.
• Wees voorzichtig als u in een zwemplas gaat zwemmen. Zwem niet alleen en duik niet in ondiep water. Als het onweert, moet u direct uit het water gaan en schuilen. Doe dit niet onder een boom.
Tot slot nog een nuttige tip als u eten meeneemt: bewaar eten dat kan bederven koel. Van eten dat niet koel bewaard wordt kunt u ook ziek worden.

Toch klachten of nog vragen
Voor vragen over uw klachten kunt u contact opnemen met de huisarts.
Heeft u vragen over welke klachten u kunt krijgen door zwemwater? Of wilt u melden dat u klachten kreeg nadat u gezwommen hebt? Bel of mail dan het Meldpunt infectieziekten van GGD Twente
053 487 68 40 / infectieziekten@ggdtwente.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier