Breed

0
2076

Wat is breed? Meestal is het niet zo moeilijk. Je wilt een kast, of een bed. Er wordt even gemeten wat er op de gedachte plek kan staan. En dan zoeken naar iets wat past. Het staat er altijd wel bij, L x B x H, dat is niet zo moeilijk. L is meestal het langst, en dat lijkt logisch. 
Met gebouwen is dat anders: als daar “breed” wordt bedoeld is dat het stuk waar je vanaf de weg tegenaan kijkt. En de lengte heet dan ineens de diepte, wat dus wat anders is dan hoever het de grond ingaat.

De breedte kan dan dus langer zijn dan de diepte. De hoogte blijft gelukkig altijd wel hetzelfde, anders kom je er helemaal niet meer uit.
Met scholen is het nog weer anders, weten we nu. Westerhaar moet een Brede School krijgen, en daarvoor moeten een paar huizen, en de duivenkeet aan de Marijkestraat weg. Dat zal dan wel een heel breed gebouw moeten worden denk je eerst, maar dat heeft dus helemaal niets met een Brede School te maken. Sterker nog: een Brede School hoeft niet eens een eigen gebouw te hebben! Het betekent gewoon, dat er van alles in te doen is, als het maar iets met de opvang van kinderen te maken heeft. Een multifunctioneel gebouw, en als er ook nog een school ingepast kan worden is dat mooi meegenomen. Voorschoolse opvang, naschoolse opvang, bibliotheek, speluitleen, gymlokaal: het hoort er allemaal bij.
Zo bekeken zijn ze dan net wat te laat met dit plan, want het had dan natuurlijk moeten komen op de kale vlakte waar de zorgwoningen gepland zijn. Met een overdekt doorsteekje naar de Klaampe heb je alles in één keer onder één dak. Voor de tweeverdieners breekt eindelijk rust aan, je levert je kind `s morgens af en haalt het `s avonds weer op. Of nog mooier: maandagmorgen inleveren aan de Marijkestraat, en vrijdagmiddag aan de andere kant bij de Hoofdweg weer ophalen. Een beetje wijzer, een beetje gegroeid.
Het nieuwe Haarhuus kan dan mooi op de plek van de duivenkeet. En met een beetje creativiteit kan die daar dan ook blijven, als ze daar een Brede Bejaardenopvang van maken. Met de lift naar een groot plat dak, met duivenhokken en het clubgebouw er bij. Met een terras natuurlijk. Mooi zal dat staan in de krant: Combinatie Haarhuus wint Wedvlucht! 

Stoekkie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier