Brandveilige feestdagen

0
832

feestdagen.jpgDecember is een maand vol feestelijke gebeurtenissen. Tijdens de feestdagen worden vele woningen voorzien van kerstbomen, kerststukjes, kaarsen en andere gezellige versieringen. Ook worden huizen aan de buitenkant voorzien van verlichting en kersttakken. Al die verlichting is gezellig en mooi, maar u doet er goed aan om stil te staan bij de risico’s op brand. Door eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw feest thuis veilig verloopt. Brandweer Twente helpt u graag brandveilig feest te vieren.
naar boven

Vanwege de feestdagen is de brandweer de komende periode extra actief in Twente om burgers voor te lichten over brandveilige feestdagen.

Voorlichting over gebruik vuurwerk
In samenwerking met HALT gaan medewerkers van Brandweer Twente voorlichting geven over veilig omgaan met vuurwerk. Twee leerlingen van groep 8 van elke school worden uitgenodigd op het gemeentehuis in hun gemeente. De leerlingen bereiden zich hier voor om een vuurwerkles te geven aan de leerlingen van groep 7 en 8 van hun eigen basisschool en worden hiermee ambassadeurs van de hulpdiensten. Daarnaast is er een forum waarin de brandweer deelneemt, samen met de politie (contactagent van school) en de ambulancedienst. Leerlingen kunnen vragen stellen m.b.t. vuurwerk, de overlast, de gevaren en de gevolgen daarvan. Aansluiten krijgen de leerlingen lesmateriaal mee over vuurwerk waarmee zij op hun eigen school voorlichting kunnen geven.

Brandweer Twente hoopt met deze voorlichting het aantal vuurwerkslachtoffers te laten dalen.

Introductie scheiding

Afgelopen jaarwisseling zijn er landelijk 770 slachtoffers behandeld op de Eerste Hulp afdeling. De grootste risicogroep zijn de jongeren van 10 tot en met 19 jaar, ruim een derde van de slachtoffers (37%) valt in deze leeftijdsgroep. Ook het aandeel kinderen onder de 10 jaar is met 14% hoger dan in de vorige jaarwisselingen.

Brandweer aanwezig op kerstmarkten
Om burgers van Twente voor te lichten over brandveilige feestdagen wordt er in verschillende gemeenten deelgenomen aan kerstmarkten. Inwoners kunnen hier aan de brandweer vragen stellen over het veilig gebruik van kaarsen, kerstbomen, lampjes, feestversiering, vuurwerk, etc.

Brandweer Twente heeft voor deze activiteiten een eigen voorlichtingscontainer ontwikkeld. Hier liggen folders met tips en maatregelen die burgers kunnen treffen, zijn er filmpjes te zien over veilig omgaan met vuur en kunnen burgers zelf een vlam in de pan blussen.

Flyer voor scholen
Voor scholen is het weer bijna kerstvakantie. Dat betekent dat de scholen de komende periode onbewaakt zijn. Tijdens vakantieperiodes ontstaat er regelmatig brand in scholen. Oorzaken hiervan kunnen zijn een defect aan technische apparatuur en elektrische installaties of brandstichting. Brandweer Twente wil de scholen graag adviseren en aandacht vragen om de school in de vakantieperiode veilig achter te laten. Daarom is er een flyer gemaakt voor alle scholen in Twente waarin tips en maatregelen staan om de kans op brand in de school te verkleinen. Tevens bevat de flyer een controlelijst waarin scholen kunnen nagaan of overal aan gedacht is. De scholen ontvangen de flyer vóór de kerstvakantie.

Controle kerstmiddag Hengelo
Op vrijdag 24 december is het in de horeca in Hengelo naar verwachting weer erg druk. Het is een traditie dat op 24 december ’s middags en ’s avonds velen een bezoek brengen aan de horeca in Hengelo. Voor velen een mooie traditie. Door samen te zorgen voor de veiligheid kan het ook gezellig blijven.

Brandweer, politie en gemeente in Hengelo zien op 24 december toe dat de veiligheidsregels in acht worden genomen. De brandweer kijkt bijvoorbeeld naar de kerstversiering. Voldoet deze aan de in Nederland geldende regelgeving? Daarnaast wordt er door de brandweer op toegezien dat de maximaal toegestane hoeveelheid horecabezoekers niet wordt overschreden.

Tips brandveilige feestdagen
Naast dat de brandweer de komende maand aan verschillende activiteiten deelneemt, heeft de brandweer ook nog tips om de feestdagen veilig te laten verlopen. Deze tips over veilig omgaan met kerstversiering, kaarsen, open haarden en veilig omgaan met vuurwerk vindt u hier. Hier vindt u ook de data waarop de brandweer voorlichting geeft aan leerlingen en de data waarop de brandweer aanwezig is op de kerstmarkten.

Brandweer Twente wenst u gezellige en vooral veilige feestdagen toe!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier