Boerkamp uit de CDA-fractie Twenterand

0
1751

Raadslid Simone Boerkamp gaat vanaf vandaag verder als éénmansfractie in de gemeenteraad van Twenterand. Het CDA heeft haar maandagavond uit de fractie gezet. Een meerderheid van de CDA-fractie vindt dat de handel- en leefwijze van Boerkamp niet strookt met een resolutie van het CDA over integer leven. Simone Boerkamp is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar. CDA-fractievoorzitter Jan Kuilder: ,,We hebben geprobeerd om zo zorgvuldig mogelijk met deze zaak om te gaan. We wilden niemand beschadigen, maar het houdt een keer op.”

Introductie scheiding

De fractie van het CDA stemde maandagavond tijdens het fractieberaad over het wegsturen van Boerkamp. Ook Boerkamp zelf was daarbij aanwezig en zij mocht ook meestemmen. Daarom is het volgens fractievoorzitter Kuilder logisch dat de uitslag van stemming niet unaniem was. ,,Het was een democratische stemming, meer wil ik daar niet over zeggen. De doelstellingen van de partij en Simone lagen te ver uit elkaar”, zegt Kuilder. ,,Wij wilden dat zij haar zetel ter beschikking zou stellen. Dat wilde ze niet. Heel jammer. Het was allemaal heel emotioneel, want de meeste fractieleden hebben al jaren met Simone samengewerkt.”

Op de site van de lokale omroep Delta FM meldt Boerkamp dat zij het liefst als lid van het CDA was doorgegaan. Ondanks het opzeggen van het vertrouwen in Boerkamp wil ze volgens het bericht haar zetel niet opgegeven. Ze vindt dat ze dat niet kan maken richting de mensen die op haar hebben gestemd. Ze vindt volgens hetzelfde bericht ook dat ze weliswaar een nieuwe man heeft, maar nog wel dezelfde politieke idealen.

Volgens Kuilder zit niemand op de ontstane situatie te wachten. Wel is hij opgelucht dat de kogel nu door de kerk is. ,,Het heeft allemaal lang geduurd, maar we gaven de voorkeur aan zorgvuldigheid boven snelheid”, legt Kuilder uit. Hij prijst daarbij de hulp van een begeleider/mediator van het CDA. ,,Simone gaf inderdaad aan dat ze door wil vanwege mensen die op haar hebben gestemd. Maar soms gebeuren onvoorziene dingen.”

Raadsgriffier Robert Rost meldt dat raadsvoorzitter burgemeester Cornelis Visser vanavond aan het begin van de raadsvergadering een verklaring voorleest over de situatie. Nu Boerkamp als zelfstandig raadslid doorgaat, krijgt Twenterand straks zeven fracties. Ook de afgelopen raadsperiode is sprake geweest van zo’n situatie, nadat Vriezenvener Warner Roozeboom uit de fractie van Gemeentebelangen Twenterand stapte.

Boerkamp is ruim een half jaar afwezig geweest, na privéperikelen. Het raadslid bleek daarvoor al ruim een jaar een buitenechtelijke relatie te hebben met haar coach binnen het CDA, oud-wethouder Wim Blokland. De twee wonen inmiddels samen in Vriezenveen. Door alle commotie meldde Boerkamp zich begin dit jaar ziek. Ze maakte gebruik van een vervangingsregeling voor raadsleden, die zich in één raadsperiode in totaal drie keer zestien weken mogen laten vervangen. CDA Twenterand-bestuurslid Frouwke Bramer nam die taak op zich.

Op 4 september gaf Boerkamp tot verrassing van veel mensen binnen het CDA Twenterand te kennen weer terug te willen keren. Tegen die stap ontstond verzet binnen de fractie, waar ze voornamelijk steun zou krijgen van Couzijn Bos. Ook Johannes Schipper liet weten op voorhand niet tegen een rentree van Boerkamp te zijn, al had hij wel moeite met de situatie. Beiden blijven lid van de CDA fractie, voor zover Jan Kuilder weet. ,,Ik heb geen andere signalen ontvangen.”

Het CDA Twenterand zocht ook contact met het landelijk partijbureau om zich te laden adviseren hoe te handelen. Op de vorige week gehouden ledenvergadering van het CDA Twenterand legde voorzitter Huib Eshuis uit dat hen was geadviseerd in gesprek te blijven met Boerkamp. Ook kreeg de lokale afdeling een bemiddelaar aangeboden. Tijdens de eerste afspraak met die bemiddelaar gaf Boerkamp niet thuis, ze verbleef met haar nieuwe partner in Zwitserland. Boerkamp was evenmin van de partij op die ledenvergadering om haar keuze uit te leggen.

Binnen het CDA Twenterand werd ook betreurd dat het nauwelijks mogelijk bleek om contact met Boerkamp te krijgen. Door haar opstelling werd bovendien duidelijk dat Boerkamp bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2014 geen plek meer zou krijgen op de kandidatenlijst.(Tubantia)

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier