Bijna dubbele hoeveelheid tov verwachtingen

0
776

logo_gemeente_twenterandKunststofinzameling Twenterand zeer succesvol

Het scheiden van afval is in Nederland al goed ingeburgerd. Glas gaat in de glasbak, papier bij het oud-papier en gft in de groene gft-container. Tegenwoordig wordt ook het kunststofafval apart ingezameld. In de gemeente Twenterand werd van juni tot en met december 2009 in totaal 225.000 kg kunststof ingezameld! Wethouder Martha van Abbema van de gemeente Twenterand is blij met het resultaat tot nu toe: “De burgers van Twenterand overtreffen mijn stoutste verwachtingen. Twenterand wilde graag snel starten met de kunstofinzameling, omdat onze burgers al een paar jaar gewend zijn aan Diftar. De verwachting was dat de inzameling wel goed zou lopen, maar dat het zo succesvol zou zijn, hadden we niet verwacht. Burgers geven hiermee ook aan dat ze dus graag op de ingeslagen weg verder willen.”

Eén zak kunststofafval weegt ongeveer 1 kg. Dus de totale hoeveelheid ingezameld kunststof in Twenterand komt overeen met 225.000 zakken. Dit aantal is meer dan op basis van proeven in vergelijkbare gemeenten in het land van te voren ingeschat was. Sinds de start in september steeg de hoeveelheid ingezameld kunststof snel naar gemiddeld 28.000 kg per maand. Als deze trend doorzet in het jaar 2010, zou het totaal aantal zakken in 2010 kunnen stijgen tot circa 441.000 stuks. Dit betekent circa 36 zakken per huishouden per jaar. Dat is een prachtig resultaat, want al deze kunststof verpakkingen worden nu gescheiden van het restafval. Hoe minder afval er in de grijze container zit, hoe goedkoper en milieuvriendelijker dat is. Daarom: Grijs is fout, afval scheiden is goud.

Zakken op tijd aan de weg
Het kan voorkomen dat het kunststof op een ander tijdstip wordt ingezameld dan men gewend is. Het kunststof wordt namelijk in nieuwe inzamelroutes opgehaald. Wij vragen burgers daarom de plastic zak(ken) op de inzameldag vóór 07.30 uur op de gebruikelijke aanbiedplaats te zetten. Zo voorkomen we samen dat er zakken blijven liggen. Op www.rova.nl/afvalwijzer kunnen burgers precies zien wanneer bij hen het kunststof wordt ingezameld.

Zakken bestellen?
Als de zakken bijna op zijn, kunnen burgers nieuwe zakken bestellen bij ROVA. Dit is gratis en gaat heel eenvoudig via www.rova.nl/zakkenbestellen of via de klantenservice, telefoonnummer (038) 427 37 77 of klantenservice@rova.nl. In geval van nood kunnen ook zakken afgehaald worden op het gemeentehuis of op het afvalbrengpunt. Per bezoeker wordt maximaal 1 setje van 12 zakken meegegeven.

Fleecetruien en speelgoed
Twenterand is dus goed op weg, maar we zijn er nog niet. Gemiddeld bestaat meer dan 20% van de inhoud van de restafvalcontainer uit kunststof verpakkingen (ca. 50 kg per jaar). Door deze kunststof uit het restafval te houden en te recyclen, verdwijnt dit kunststof niet in de verbrandingsoven. Hierdoor is er minder CO2-uitstoot. Van het gerecyclede verpakkingsmateriaal worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals bijvoorbeeld fleecetruien en speelgoed.
Dus hoe minder afval er in uw grijze container zit, hoe beter dat is voor het milieu. Kortom, grijs is fout, afval scheiden is goud!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier