Beroering over het zwembadwater

0
610

VRIEZENVEEN – CDA, ChristenUnie en LLT willen een `integrale visie`.

Voorlopig komt er nog geen beslissing over de vraag of de jeugd in Twenterand volgend jaar een gratis zwemabonnement dan wel een sportpas krijgt. De coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en Locaal Liberaal Twenterand (LLT) willen dat het college van B en W eerst een `integrale, structurele nota` maakt over sport en bewegen. In die nota moet ook onderzocht worden of er volgend jaar weer een gratis zwemabonnement komt dan wel een sportpas die voor de prijs van een zwemabonnement (32,50 euro) recht geeft op reductie van het lidmaatschap van een sportvereniging naar keuze. Het gratis zwemabonnement of de sportreductiekaart zouden niet alleen voor de jeugd tot 18 jaar maar ook voor 65-plussers moeten gelden. CDA,

ChristenUnie en LLT dienden dinsdagavond in de raadsvergadering een motie van deze strekking in. De motie van Gemeentebelangen Twenterand om nu al te beslissen tot invoering van een sportpas, haalde het niet.
Bij de oppositiepartijen was grote verbazing over de motie van de coalitiepartijen die maandagavond in elkaar was gezet. Het gratis zwemabonnement voor het zomerseizoen dat dit jaar voor het eerst aan de jeugd was verstrekt, krijgt volgend jaar zeker een vervolg. Daar is nu ook al twee ton voor uitgetrokken. Want bewegen is belangrijk, zo vinden alle fracties in de gemeenteraad. Wat is er dan op tegen, aldus dinsdagavond de meeste oppositiepartijen, om een sportpas in te voeren? Weliswaar hebben dit jaar 4760 kinderen en jongeren een gratis zwemabonnement opgehaald, maar door de jeugd de keuze te geven uit alle Twenterandse sportverenigingen, kan het percentage nog groter worden, zo was de redenatie.

Maar de drie coalitiepartijen wilden daar niet aan. Tot verbazing van met name fractieleider Albert Engels van Gemeentebelangen en Hans Zebel van de PvdA. De verbazing was des te groter, omdat vorig jaar bij de invoering van het gratis zwemabonnement de ChristenUnie voor een sportpas was. De ChristenUnie stemde toen tegen het voorstel van het CDA om een gratis zwemabonnement in te voeren, omdat de fractie `verbreding` wilde. Nog verleden week kwam de ChristenUnie met een kleine variant op de sportpas van Gemeentebelangen. De ChristenUnie pleitte toen voor een sportkaart. Fractievoorzitter Engels van Gemeentebelangen: “Je moet wel een heel inventieve fractie hebben om van een sportpas een sportkaart te maken.” PvdA-fractievoorzitter Zebel zag in de motie van de drie coalitiepartijen het bewijs dat `het CDA de lakens uitdeelt` en dat de veel kleinere fracties van ChristenUnie en LLT niet veel te vertellen hebben. Het CDA wil, aldus Zebel, per se dat er volgend jaar geen sportpas maar alleen een gratis zwemabonnement komt. Want het CDA zou de bezoekcijfers van de vier zwembaden willen opkrikken, omdat het jaar 2010 begint te naderen. Dan loopt immers deze collegeperiode af waarin is afgesproken, dat er niet wordt getornd aan het openhouden van de vier zwembaden in Twenterand. Maar in 2010 als er een nieuw college – ongetwijfeld met het CDA erbij – moet worden gevormd, zal de vraag wederom aan de orde zijn of alle baden open blijven. In de motie vragen de coalitiepartijen ook om een zogeheten nulmeting. Alleen als nauwkeurig in beeld is gebracht wat de ledentallen van de sportverenigingen zijn, is daarna het effect te meten van de mogelijke invoering van de sportpas, zo is de redenatie. In de motie kregen B en W de opdracht om de `integrale, structurele visie op sport en bewegen` binnen vier maand klaar te hebben.(Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier