Belangenbehartigers inwoners Twenterand tegen overdekt zwembad

0
736

Dorpsraad Den Ham, Plaatselijk Belang Westerhaar-Vriezenveensewijk, Dorpsraad Vroomshoop en Plaatselijk Belang De Pollen West Geesteren zijn tegen een nieuw overdekt zwembad in de gemeente Twenterand, ongeacht de locatie waar het zwembad moet komen. Om het overdekte zwembad te realiseren moet er in eerste instantie een lening worden afgesloten van € 9.000.000,-. Ondanks dat de gemeente Twenterand dit jaar en ook vorig jaar meerdere keren in het nieuws kwam dat het de financiën niet op orde heeft, wordt er nu waarschijnlijk door de gemeenteraad beslist om een lening van 9 miljoen euro aan te gaan voor een betonnen bak met daarin twee baden, een peuterbad en een bad om baantjes te trekken. Het zwembad wordt verder erg sober gehouden, dus glijbanen en speeltoestellen zullen niet in het bad te vinden zijn aangezien de kosten daardoor te hoog zullen worden.

In de begroting worden ook jaarlijkse kosten voor de gemeentelijke zwembaden, dit zijn De Zandstuve en het nieuwe overdekte zwembad opgenomen. Elk jaar wordt er een bedrag van € 645.000,- beschikbaar gesteld. Uit de onderzoeken die de gemeente Twenterand heeft laten uitvoeren zal dit bedrag in het meest gunstigste geval net niet toereikend zijn. Echter blijkt wel dat in de onderzoeken toegerekend wordt naar het bedrag dat jaarlijks door de gemeente Twenterand beschikbaar is gesteld. Om tot een aanvaardbaar bedrag te komen wordt in de onderzoeken uitgegaan van 101.000 bezoekers per jaar. Dat komt neer op gemiddeld 276 bezoekers per dag. In de ogen van de dorpsvertegenwoordigers is de verwachting dat zelfs op de meest drukste dag van het jaar dit aantal aan de hoge kant is.

Introductie scheiding

Als deze bezoekersaantallen niet gehaald worden, zullen de kosten hoger uitvallen en zal er op één of andere manier geld beschikbaar moeten worden gesteld. In eerste instantie zal dan waarschijnlijk naar het buitenzwembad De Zandstuve worden gekeken en ondanks eerder gedane beloftes acht Dorpsraad Vroomshoop de kans erg groot dat na de privatisering van het zwembad in Den Ham en het sluiten van het zwembad in Westerhaar, zwembad De Zandstuve het volgende zwembad zal zijn dat óf moet privatiseren óf moet sluiten. Een andere mogelijkheid is het verhogen van de gemeentelijke belastingen, zodat de jaarrekening rond gemaakt kan worden.

De noodzaak van een overdekt zwembad in onze gemeente valt überhaupt te betwisten. Vanuit de gehele gemeente ligt binnen een straal van circa 15 kilometer een ander overdekt zwembad. Denk aan het prachtige overdekte zwembad in Wierden waar nu ook al veel gebruik van wordt gemaakt door de inwoners van Twenterand, maar ook aan de zwembaden in Ommen, Hardenberg, Almelo en het zwembad van De Beerze Bulten in Beerze.

Geld beter besteden

In de ogen van de dorpsraden en plaatselijke belangen is het veel zinvoller om het geld te besteden aan de zorg. Alle 4 partijen krijgen klachten binnen vanuit de bevolking dat er aan alle kanten beknibbeld wordt op de zorg die mensen nodig hebben. Zo zijn er knelgevallen waarin mensen nog 2 uur zorg krijgen waarin het gehele huishouden van een week moet worden gedaan.

Dorpsraad Den Ham, Plaatselijk Belang Westerhaar-Vriezenveensewijk, Dorpsraad Vroomshoop en Plaatselijk Belang De Pollen West Geesteren vragen daarom het college van Burgemeester en Wethouders en alle gemeenteraadsleden van de gemeente Twenterand om alle oude sentimenten te laten vallen in deze zwembadkwestie die inmiddels al meer dan 10 jaar loopt en hun hart en verstand te laten spreken. Samen kunnen we Twenterand een stukje mooier en leefbaarder maken, maar dan moet wel het belastinggeld op de juiste plaats ingezet worden.

Bent u het met de Dorpsraden van Den Ham en Vroomshoop en de Plaatselijke Belangen van Westerhaar en De Pollen eens, richt dan een brief met het verzoek om af te zien van een overdekt zwembad aan de gemeente Twenterand. Een voorbeeld brief kunt u vinden op de websites van Dorpsraad Den Ham, Plaatselijk Belang Westerhaar-Vriezenveensewijk, Dorpsraad Vroomshoop en Plaatselijk Belang De Pollen West Geesteren. Samen kunnen we er voor zorgen dat de gemeente voor iedereen leefbaar blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier