BARRAGE KNDB CLUBCOMPETITIE

0
702

dammen_131_03Van Stigt Thans heeft de eerste klap uitgedeeld in de barrage om de landstitel van de KNDB clubcompetitie. De Schiedamse stoomwals maakte in Westerhaar Witte van Moort nipt maar niet onverdiend met 11-9 een illusie armer. Morgen (zondag) krijgt Witte van Moort in Huissen een laatste kans bij Damvereniging VBI, waarna volgende week zondag in Schiedam waarschijnlijk de ontknoping volgt.

Nadat Boudewijn Derkx nu wél de (enige) remiseweg had weten te vinden tegen Anatoli Gantwarg en Alexander Getmanski geen groot voordeel kon bereiken tegen Frits Luteyn sloeg de thuisclub toe door Auke Scholma die tegen Michiel Kloosterziel het karwei met een fraaie forcing afmaakte. Witte van Moort hoopte op meer maar Jan Peter Patist liet Dirk van Schaik in de tijdnoodfase ontsnappen en Mark Podolski bleek uiteindelijk niet eens voordeel te hebben tegen Anton van Berkel. Gil Salomé bofte dat wereldkampioen Alexander Schwarzman, opgejaagd door de klok, de verkeerde schijf pakte en daardoor een winnende finesse miste. Het bleek uitstel van executie. Rob Clerc nam de aanvalspositie van Peter Hoopman in een dodelijke verwurging met een mooi slot tot besluit. Op dat moment was al duidelijk dat Edwin Twiest, die de hele partij onder zware druk had gestaan, het in een groot dammeneindspel niet meer zou redden. Sven Winkel, die ook al oud-wereldkampioen Harm Wiersma op verlies had getrakteerd, verzaakte niet waardoor Van Stigt Thans volgende week zondag bij winst op Damvereniging VBI de landstitel weer terug heeft.

Normaal worden ze in Huissen pas ná een feestavond met een kater geconfronteerd. Nu begon Damvereniging VBI gisteren (zondag) de festiviteiten rond het 75-jarig bestaan al met een kater. Witte van Moort pakte in de barrage van de KNDB clubcompetitie de laatste kans en reisde – na de 11-9 nederlaag van zaterdag tegen Van Stigt Thans – met een 12-8 overwinning op zak terug naar Westerhaar.

Als VBI komende zondag in Schiedam tot winst komt dan beginnen alle drie verenigingen op 28 maart, in versnelde tempo, aan een nieuwe barrageronde. Bij elk ander resultaat is Van Stigt Thans de nieuwe kampioen van Nederland.

Witte van Moort won enigzins geflatteerd maar was wel gewoon scherper in het benutten van de kansen. Vice-wereldkampioen Mark Podolski zette de toon door Fred de Koning in de aanval te overspelen. Peter Hoogteijling en zeker ook Gérard Jansen hadden in naam van VBI aantoonbaar voordeel maar Dik de Voogd en de zich taai verdedigende Gil Salomé bleven binnen de remisemarge. Intussen hadden ook de grootmeesters Geert van Aalten en Alexander Getmanski de punten gedeeld. Jasper Lemmen stond volgens de thuisclub erg goed en had meer verdiend. Volgens Marino Barkel was de damcombinatie die zijn Overbetuwse opponent nam echter juist de enige weg naar de remise.

Ereklasse-topscorer Guntis Valneris gaf met een sterk gespeeld klassiekje tegen Peter Hoopman (`Ik ben ingemaakt`) de thuisclub nog enige hoop. De wedstrijd kantelde definitief toen Pim Meurs in een potremisestand bij een slagwisseling per abuis de verkeerde schijf aanraakte waardoor Boudewijn Derkx zich onverwacht kon laten feliciteren. Johan Krajenbrink leek Danny Slotboom over de rand van de afgrond te duwen maar struikelde over een remisezetje. Tot overmaat van ramp kon Alexander Baljakin een dammeneindspel met twee schijven meer tegen Edwin Twiest niet tot winst herleiden. Auke Scholma bedierf de Huissense feestvreugde definitief door Joost Hendriksen na een sterkgespeelde partij met lege handen achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier