Barkel na zeven jaar weer present op Nederlands Kampioenschap dammen!

0
681

2012-02-18-15.jpgOp 18 februari 2012 werden de laatste twee wedstrijden van de NK-kwalificatie afgewerkt in Emmeloord. Vóór de start van de zevende ronde had WvM-speler Marino Barkel al een mooie uitgangspositie. Hij stond met negen punten op een gedeelde eerste plaats met de sterke Groninger Michiel Kroesbergen. Aangezien drie spelers zich plaatsen voor het nationale eindtoernooi, leek het vooraf voldoende voor Barkel om uit de laatste twee rondes nog twee punten te halen. De andere spelers van de Westerhaarse damclub, Gerbrand Hessing en Bert Aalberts, hadden op grond van hun prestaties in de eerste zes rondes een stuk minder ambities.

Introductie scheiding

 Aalberts was door een goed optreden op de derde speeldag gestegen naar een redelijke middenmootpositie, terwijl Hessing op die speeldag juist naar onderen was gekukeld en met vier punten eigenlijk ondermaats presteerde.

Marino Barkel moest in de zevende ronde tegen medekoploper Kroesbergen. Dat deze speler niet op remise uit was, bleek wel uit de gevaarlijke kortevleugelopsluiting waar Kroesbergen in terecht kwam. Deze KVO zag er hoogst onverantwoord uit, helaas koos Barkel in het middenspel niet de best mogelijke voortzetting. Kroesbergen behaalde met een leep eindspelgrapje nog wat voordeel, maar dit was gelukkig niet genoeg voor de winst.
Bert Aalberts had in Harderwijkspeler Niek Kuijvenhoven een zware opponent. Hij besloot dan ook maar om de botte bijl te hanteren. In de opening gingen de schijven er gestaag af, maar op een gegeven moment wist Kuijvenhoven -deelnemer aan het NK in 2004- met fraai centrumspel de remiseplannen van Aalberts volledig aan banden te leggen. Ongetwijfeld had Aalberts zich sterker kunnen verdedigen, maar de manier waarop Kuijvenhoven er een einde aan maakte was zowel oogstrelend als hardhandig. Een dodelijke omklemming viel Aalberts ten deel.
Gerbrand Hessing had in Reinout Sloot een tegenstander waar wel van gewonnen zou moeten worden. De ervaren Fries had immers nog maar twee punten uit zes rondes behaald. Hessing ging dan ook met een aanval voortvarend te werk, maar Sloot gaf geen krimp en ruilde de aanval eraf, waarna Hessing zeker niet beter stond. Sloot kwam echter toch weer in de problemen en toen hij door veel te snel spel in het eindspel ook nog een krappe remise in rook op zag gaan, gaf hij zich over.

Door deze uitslagen was Barkel op een gedeeld eerste plaats gebleven met Kroesbergen. Aalberts kwam op -1 door zijn verlies en Hessing kwam door de overwinning ook op -1. De loting voor de laatste ronde zou nu heel belangrijk zijn. Kreeg Barkel grootmeester Hein Meijer, de Nederlands juniorenkampioen Wouter Sipma of de opvallend goed presterende Michel Stempher voor zijn kiezen? Het werd de tweede, terwijl Aalberts en Hessing aan elkaar gekoppeld werden.
Barkel had aan een punt in de slotronde genoeg, maar Sipma, die met winst waarschijnlijk zelf geplaatst was, had geen remiseplannen. Sipma stond met wit op veld 22 en in een KVO tegelijk. In dit speltype had zelfs Barkel zijn tijd meer dan nodig. Toen Sipma zich loswerkte uit de opsluiting werd op de 49e zet remise overeengekomen. Barkel door naar de finale!
In de opening in de partij Aalberts-Hessing wist Hessing een aanval op het bord te krijgen. Aalberts knalde de aanval er al snel af, met een gespleten stand maar wel een tempivoorsprong van acht. In het vervolg kwam Hessing – doordat hij op een zetje speelde – onder druk te staan. Aalberts hanteerde de podkova echter niet goed en er kwam een dode 6-om-6 stand op het bord. Het laatste geniepige trucje werd Hessing echter fataal. Hessing vroeg met een achterloop een schijf van Aalberts, deze was zo royaal om er nog twee bij te geven waarna hij met een damslagje de niet meer verwachte tweepunter wist op te strijken.
Uiteindelijk eindigde Barkel op grond van een hogere toernooiprestatie dan Scholma en Kroesbergen op een geweldige eerste plek en heeft dus een NK-ticket verdiend. Aalberts eindigde met 3 andere spelers op een 12e plek, maar werd op grond van een lage toernooiprestatie naar de 15e plek verwezen. Hessing kwam op een 19e plek terecht. In april 2012 zal Barkel in actie komen op het NK in Heerhugowaard.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier