B en W: nieuw Haarhuus aan Oranjestraat

0
1292

WESTERHAAR – `Nieuwbouw aan Schuineweg is een onzekere keuze.` 

img_5175_1024x768_1024_01
Een nieuw wooncentrum voor ouderen ter vervanging van het verzorgingscentrum `t Haarhuus aan de P.M. Hackstraat kan het best gebouwd worden aan de Oranjestraat. Het college van B en W heeft op verzoek van de gemeenteraad onderzocht of het nieuwe Haarhuus misschien beter gebouwd zou kunnen worden aan de Schuineweg, maar B en W blijven erbij dat nieuwbouw aan de Oranjestraat de beste optie is.

Een meerderheid van de gemeenteraad gaf het college eind vorig jaar opdracht tot dat onderzoek. Een overweging daarbij was dat met nieuwbouw aan de Schuineweg, aan de westkant van Westerhaar dus, de langgerekte vorm van het dorp iets `verdikt` zou worden. Bovendien zouden dan aan de Oranjestraat (de plek die B en W eerder hadden bedacht voor nieuwbouw) niet zes woningen afgebroken hoeven te worden.

In een nota die samen met de woningstichting Vriezenveen-Westerhaar is gemaakt, hebben B en W laten onderzoeken wat het betekent als het nieuwe Haarhuus aan de Schuineweg zou worden gebouwd. Daarbij zijn een paar varianten onderzocht: nieuwbouw in twee of in drie lagen op die plek.

Bij nieuwbouw in drie bouwlagen betekent het, dat de bouwkosten 140.000 euro hoger uitvallen, bij nieuwbouw in twee bouwlagen wordt het 550.000 euro duurder. In beide gevallen gaat het om een `kaal` Haarhuus, dat wil zeggen: een verzorgingscentrum zonder `aanverwante functies`. Met die functies (aanleunwoningen, praktijkruimtes en dergelijke) erbij komen de meerkosten aan de Schuineweg op 310.000 euro (bij drie bouwlagen) of op 1,2 miljoen (bij twee bouwlagen).

De conclusie van de nota luidt: `Financieel is lokalisering van `t Haarhuus aan de Schuineweg een onzekere keuze. De exploitatie valt negatief uit.`

Minstens zo belangrijk vinden B en W het, dat bij nieuwbouw aan de Oranjestraat het centrumgebied van Westerhaar een impuls krijgt. Veel oude bebouwing in het centrum is aan vernieuwing toe, aldus het college, en er moeten ook veel woningen worden vervangen of verbeterd. Dat zes woningen aan de Oranjestraat voor nieuwbouw van `t Haarhuus moeten worden gesloopt, maakt naar het oordeel van B en W onderdeel uit van de vernieuwing van het centrum.

Met de locatie aan de Oranjestraat is het kulturhus De Klaampe met daarbij het medisch centrum in de nabijheid, en ook dat vinden B en W een belangrijk pluspunt.

Conclusie in de nota: `Koppeling van functies in deze omgeving zal ook sociaal-maatschappelijk een impuls geven op het gebied van onderwijs, opvoeding, participatie en veiligheid.` (Tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier