WesterhaarDigitaal

Samen digitaal verbonden

Zoeken

Diavoorstelling

Opkomende evenementen

Stoekie

stoekkie_300.jpg

De turf werd vroeger om te drogen op een klein stapeltje gezet, dat zijn de verhaaltjes ook: klein en luchtig. De wind kan er van alle kanten doorheen.

Nieuws van de wijkagent

sebastiaan-2318711q.jpg

Wijkagent Sebastiaan van Es geeft tips

Evenementen

«
Mei (2017)
»
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

Weer

Nieuws

Preventieve bestrijding eikenprocessierups | geplaatst op maandag 1 mei 2017

spuiten-eikenprocessierupsen-kopie.jpgIn de Gemeente Twenterand is er sinds enkele jaren overlast door de Eikenprocessierups. Wat moet u doen als er Eikenprocessierups aangetroffen wordt, en wat wordt er aan gedaan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden.

Preventieve bestrijding
De gemeente Twenterand laat binnenkort op veel plekken de eikenprocessierups preventief bestrijden. Dit gebeurt door bomen te bespuiten met een biologisch middel. De bestrijding wordt uitgevoerd op plekken waarvoor een verhoogd risico geldt, zoals centra, rondom scholen, begraafplaatsen en langs fietspaden. Door deze bestrijding wordt voorkomen dat de rupsen zich ontwikkelen. Hiermee wordt dus vooraf overlast voorkomen.

Hoe te herkennen
De Eikenprocessierups is een rups die leeft van de bladeren van eikenbomen. Op andere boomsoorten komen ze niet of nauwelijks voor. De naam is afgeleid van het woord processie; de rupsen gaan in processie door de boom op zoek naar voedsel. De nesten waar de rupsen zich overdag in bevinden zijn te herkennen aan de vorm en structuur; de nesten zijn enigszins rond, variërend in grootte tussen een pingpongbal en een voetbal. De structuur van de nesten is dradig, als een spinnenweb. De nesten hangen doorgaans aan de onderkant van dikke takken, of aan de stam van de boom.

Waardoor ontstaat overlast
De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen en klachten veroorzaken als huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk.

Lees meer...

logo-WvM.jpgZaterdag 22 april werd alweer het 50ste Anton Jurg toernooi gehouden. Traditiegetrouw het sneldamtoernooi waar de Overijsselse titels verdeeld worden. Ook dit jaar was Damclub Witte van Moort goed vertegenwoordigt met maar liefst acht spelers.
In categorie C deed namens Damclub Witte van Moort Willem Fokkert mee. Hij kon zich helaas niet mengen in de strijd om de titel, maar eindigde die op een nette vierde plaats wat recht geeft op een startbewijs voor het Nederlands kampioenschap sneldammen!
In de B categorie was de damclub het sterkst vertegenwoordigt met maar liefst vier spelers. Adriaan Noppers eindigde op een twaalfde plek. Jeffrey Steen eindigde op een vijfde plek wat hem weer recht geeft om dit jaar mee te doen met het NK Sneldammen. Jeroen Schokker speelde een sterk toernooi. Met slechts één verlies partij werd hij gedeeld tweede samen met Frits Gerritsen uit Heino. Nadat ook de barrage gelijk eindigde werd er geloot voor de tweede plaats, die hij jammer genoeg verloor. Kampioen in Categorie B werd Alex Noppers met één verlies partij, drie remises en acht overwinningen.

Lees meer...

Jitse Slump Nederlands kampioen junioren 2017 | geplaatst op zondag 30 april 2017
thumbnail-top3westerhaar.jpgMet uiterste krachtinspanningen heeft Jitse Slump zijn tweede titel bij de junioren weten te behalen. Achtervolger Wouter Wolff bleef in een zeer chaotisch middenspel de zenuwen de baas, en wist ook te winnen. De plusremise van Slump, die hij eerder in het toernooi wist te behalen, was echter voldoende voor de titel.
Voor de 38e keer in successie heeft de Westerhaarse damvereniging Denk en Zet/Witte van Moort dit toernooi georganiseerd. Dank gaat ook dit jaar uit naar de gastgezinnen die de junioren een week onderdak hebben geboden. Ook worden alle vrijwilligers bedankt voor de hulp in aanloop en tijdens het toernooi.
bervoo.jpgDe competitie is nog spannend voorafgaand aan de wedstrijd Bergentheim-Voorwaarts. Bij winst van Voorwaarts wordt er een grote stap gemaakt richting kampioenschap en bij verlies van ON kon dan zelfs de kampioensvlag worden gehesen. Trainers Beverdam en Legebeke konden beschikken over een complete selectie en goede spelers op de bank. Bergentheim heeft nog enkele punten nodig om de 3e plek vast te houden wat recht geeft op een plek in de nacompetitie.

Om half 3 begon de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Beser uit Hengelo Gelderland. Voorwaarts begon niet goed, wellicht dat de spanning moest worden weggespeeld. Bergentheim daarentegen begon wel goed, ze verstoorde de opbouw van Voorwaarts en al in de 3de minuut resulteerde dit in een mogelijkheid. De bal ging rakelings over en Voorwaarts was gewaarschuwd. Na een minuut of 10 kreeg Voorwaarts een beetje grip op het spel van Bergentheim en leek het spel wat naar zich toe te trekken maar Bergentheim was zeker niet minder en bleef gevaarlijk. Stevige maar faire duels volgden en werden goed beoordeeld door de scheidsrechter. In de 16de minuut kreeg Voorwaarts de eerste kans. Jordy Harms wist de bal vanaf de linker kant bij zich te houden tot dat de rest van de aanvallers en de middenvelders konden aansluiten. De voorzet werd ingeschoten maar de keeper kon nog net redden en ook de rebound was voor de keeper. De daarop volgende periode was weer voor Bergentheim die in de 20ste minuut een bal op de lat zag spatten, maar het bleef 0-0. Tot in de 44ste minuut bleef het heen en weer gaan op het veld. Kleine kansen voor beide ploegen waarbij een schot van Bernd Bove goed door de keeper werd gekeerd en Jordy Niks in kansrijke positie hoog over schoot. De ruststand was en bleef 0-0 waarbij Voorwaarts de meeste en Bergentheim de beste kansen kreeg. Kortom een zeer spannende eerste helft.

Lees meer...

Vossen in Westerhaar | geplaatst op zondag 30 april 2017
vossenjacht.jpgOp Bevrijdingsdag, vrijdag 5 mei, organiseert Oranjevereniging Westerhaar-Vriezenveensewijk een vossenjacht.
De vossen worden losgelaten in een deel van het dorp. Natuurlijk moeten ze weer gevonden worden en daarom vraagt het bestuur hulp van de kinderen uit ons dorp om de vossen weer te zoeken.
We verzamelen om 19.00 uur bij het Hervormd Centrum aan de Hoofdweg en zullen van daaruit op zoek gaan. Hoe groter de deelname, hoe eerder de vossen zijn gevangen.

Kom dus allemaal helpen, deelname is gratis.
Gelaagde Koningsdag in Westerhaar | geplaatst op zondag 30 april 2017
img-8718.jpgOranjevereniging Westerhaar Vriezenveensewijk had ook dit jaar weer haar uiterste best gedaan om een programma samen te stellen voor Koningsdag waarbij er voor iedereen wel iets te doen was. Aan alles en iedereen was gedacht, ook voor de iets oudere jeugd was een rand programma aanwezig, met uitdagende spellen en activiteiten.

Het hijsen van de vlag en de optocht werd begeleid door een enthousiaste muziekvereniging SDG, wethouder Scholten plus de jongens en meisjes van de scouting Admiraal Kruys. Ook werd het Koningslied gezongen, wat speciaal voor de 50 ste verjaardag van de Koning geschreven is.

Na het hijsen van de vlag was er een optocht van versierde fietsen en skelters voor de kleinste jeugd. Alle jongens en meisjes kregen na afloop van de tocht snoep en drinken. Drie deelnemers vielen in de prijzen te weten: Wiebe Alberts, Thomas en Mirthe Berkhof en Maud Dogger.

Lees meer...

OP DE VOET GEVOLGD….. UPDATE 28-04-17 | geplaatst op zaterdag 29 april 2017

frank1.jpgDe paden op de lanen in.....Frank Dekker (43) is op 10 April vertrokken naar Rome te VOET! Hij volgt de pelgrimsroute via het pieter pad. Gewapend met tent en de hoogstnodige benodigdheden (toch 14kg) vertrok hij voor een reis vanuit zijn woonplaats Westerhaar-Vriezenveensewijk.
Elke week kunt u een update van Franks reis volgen via westerhaar digitaal, hierbij de update van 28 april 2017:

Na Millingen richting Beek-Ubbergen waar Frank spontaan werd uitgenodigd voor een kop koffie bij mensen thuis. Veel mensen zien je lopen en stoppen even om te vragen waar je naar toe gaat. Dat is erg leuk en zo ontmoet je veel nieuwe mensen. Op de zeven heuvelenweg (bekend van de vierdaagse) kwam Frank veel mensen tegen die aan het oefenen zijn voor de vierdaagse. In Groesbeek de eerste nacht in het tentje, Dat was natuurlijk wel erg koud. Ontbijten in de zon op het bankje voor de supermarkt en weer op pad door prachtige heuvelige landschappen (foto). Dag 8 door Gennep, Heijen, Afferden en met de pond naar Vlieringsbeek als eindstation daar geslapen in B&B het bekse bakhuus (de naam zegt het al het huisje waar vroeger het brood werd gebakken). Het eerste gehucht wat de volgende dag wordt aangedaan is "Smakt" hier moest Frank een natuurgebied door met wilde paarden en runderen waarbij geadviseerd werd om 25 meter afstand te houden van de dieren, waarbij frank op zijn log schreef; hopelijk is dat wederzijds. In Wanssum uitrusten bij een mooi kabbelend beekje en zowaar begint dan de zon ook nog even te schijnen, als of Hij weet dat je even ligt te genieten. Eindstation dag 9; Swolgen, blij dat hij in een B&B sliep want vannacht vriest het. De volgende morgen, via de heide bij Broekhuizen en de pont in Velden op pad naar Venlo, tegen dat je de stad ziet is het toch nog een flink eind lopen. In Venlo aangekomen zit 10% van de reis erop. Het stations hotel is het eindpunt, de goedkoopste kamer van Venlo.... Waarom.....?Om 21:15 begon de fanfare aan hun repetitie avond.

Lees meer...

Ballonvaart vanaf het Koningin Máximaplein | geplaatst op zaterdag 29 april 2017

Heeft u altijd al eens een ballonvaart willen ervaren?

Dat kan op vrijdag 12 mei a.s.* Dan organiseert Kulturhus De Klaampe in samenwerking met Rien Jurg Promotions een ballonvaart vanaf het nieuwe evenemententerrein.
Bij terugkomst is er een gezellige apré-ballon bij te boeken voor € 10,00. Hiervoor krijgt u 4 consumpties en 2 warme hapjes.
Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen een ballonvaart te boeken de prijs bedraagt dan € 135,00 per persoon.
Voor meer informatie of om u aan te melden kunt u bellen met 0546-805151 of via info@deklaampe.nl
Of natuurlijk aan de bar van Kulturhus De Klaampe.

*Indien het weer het natuurlijk toelaat, anders wordt het evenement verplaatst naar een andere datum.

Eerste Johan van Dijk toernooi een succes! | geplaatst op vrijdag 28 april 2017

johan-van-dijk-toernooi-opening.jpgOp vrijdagavond 21 april werd het eerste Johan van Dijk toernooi georganiseerd bij damvereniging denk en zet/Witte van Moort. Met een opkomst van 20 dammers kon de organisatie niet klagen. De openingszet werd verricht door Johan va Dijk aan het bord van Marino Barkel en Bert Aalberts. Nadat voorzitter Bennie Hessing de deelnemers had toegesproken kon de strijd om de vleesschotels losbarsten.

Er werden 8 ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem, waarna vervolgens de ranglijst kon worden opgemaakt in de verschillende categorieën. In de hoofdklasse was het Bert Aalberts die op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen. Hij speelde slechts 3 keer remise en won vijf keer. Ondanks zijn overwinning op Marino Barkel, strandde Gerbrand Hessing op 1 punt achterstand van Aalberts op de tweede plaats. Op de derde plaats eindigde Theo Leoné uit Borne. Leoné die sinds kort weer lid is geworden van damclub Witte van Moort laat met zijn derde plaats zien dat hij het dammen nog niet is verleerd! Marino Barkel stelde wat teleur met een 4e plaats.

Lees meer...

De Greune Knuppels en 1 Blauwe winnen De Strijdbijl | geplaatst op donderdag 27 april 2017

 

img-8726.jpg

Ondanks de voorspellingen viel het slechte weer mee, maar warm was het zeker niet. De Strijd werd gestreden op het evenemententerrein bij De Klaampe.
Er stonden verschillende spellen klaar voor de teams om hun krachten te meten. Voor de een moest je krachtig zijn , maar met samenwerking kom je ook een heel eind.
De Greune Knuppels en 1 Blauwe waren hier dit jaar het beste in en namen de De Strijdbijl in ontvangst van voorzitter Emiel Slomp.

WesterhaarDigitaal was ook weer aanwezig en de foto's staan in het fotoalbum. Voor de video moet u even geduld hebben, die moet eerst gemonteerd worden.