Alex Noppers presteert sterk in Amersfoort

0
1662

2017-11-07-15-56-59-verslag-amersfoort-open-toernooi.jpgIn de herfstvakantie werd het jaarlijkse toernooi van ADG Amersfoort gespeeld. Van damvereniging Witte van Moort uit Westerhaar speelden Alex Noppers en Gerbrand Hessing mee.

In de eerste ronde speelde Noppers tegen de veel hoger ingeschaalde Cees Strooper. Zonder echt in de problemen te komen kon Noppers voor een remise aantekenen. Hessing speelde tegen Ton van der Ploeg en sloot de korte vleugel van zijn opponent op. Van der Ploeg bleef hier de hele partij last van houden en moest al in het middenspel capituleren.

De tweede ronde lootte Hessing een sterke tegenstander, Bhiem Ramdien. Hessing gaf zijn tegenstander de nodige tempi voorsprong en creëerde vervolgens een klassieke stelling op het bord met goede kansen. Door een onnauwkeurige zet in het middenspel hielp Hessing zijn goede stelling om zeep en kon er niet meer uit halen dan een remise. Noppers speelde in de 2e ronde tegen de sterke Shammi Kasnadi. Na de hele partij onder druk te hebben gestaan, vond Noppers een mooie remise door middel van een tripel offer. In de derde ronde kende Noppers geen problemen tegen de Tsjechische speelster Petra Duskova en tekende voor zijn derde remise.

Introductie scheiding

 Hessing nam het op tegen Jan Lammers. Na een goed gespeelde opening gokte Hessing erop dat zijn tegenstander een gelijkwaardige dam niet zou durven toelaten, een andere zet zou Hessing immers groot voordeel opleveren. Lammers liet echter de dam toe, waarop Hessing deze moest nemen en de partij eindigde even later in remise.

 

In de vierde ronde speelde Hessing tegen GMI Jean Marc Ndjofang uit Kameroen. Hessing bood de grootmeester uit Kameroen goed partij en verkreeg groot tijdvoordeel. In het middenspel kwam Hessing zelf ook flink aan het denken en ontstond er vanaf zet 35 een waar tijdnoodgevecht. Beide spelers hadden nog slechts een minuut bedenktijd voor de resterende 15 zetten. Ndjofang ging als eerste door de klok. Bij de tijdscontrole bleek dat hij precies 50 zetten had gespeeld. De overgebleven 6 om 6 stand leek wat nadelig voor Hessing, maar was nog wel remise te houden volgens de computeranalyse. Hessing vond de remise niet en gooide na ruim 5 uur spelen de handdoek in de ring. Noppes speelde een goede partij tegen Arnoud de Greef en kwam niet in de problemen. Na een remise aanbod van zijn tegenstander, werden de punten gedeeld.

 

In de vijfde ronde noteerde Noppers zijn eerste twee-punter. Ton van der Ploeg gaf in het late middelspel een schijf prijs en kwam dit euvel niet meer te boven. Hessing trad in ronde vijf aan tegen Engelsman Wim Martin. Na een sterk gespeelde opening vergaloppeerde Hessing zich en liet zich verrassen met een 5 om 4 damcombinatie. Na een inventieve dam-afname die tijdelijk 2 schijven kostte, wist Hessing de schade nog te beperken naar een remise. In de zesde ronde nam Hessing het op tegen de sympathieke Evert van de Pol uit Lunterenl. Na eerst zeeën van tijd te hebben verspild in de opening nam Hessing een zelfmoordcombinatie wat hem uiteindelijk een schijf en de partij kostte. Ook Noppers ging ten onder in ronde 6, hij kon het niet bolwerken tegen de veel hoger ingeschaalde Krijn ter Brake.

Op de slotdag noteerden Noppers en Hessing beide een overwinning. Noppers versloeg Radjhinder Jarap met een eenvoudige combinatie en Hessing walste over de de Mongoolse Nandinchimeg Batdelger heen.

Noppers behaalde een 19e plaats in de eindranking met een score van 8 punten uit 7 wedstrijden. Tevens legde hij beslag op de eerste prijs van het ratingklassement tot 1150 rating, een puike prestatie! Hessing eindigde teleurstellend op een 27e plek met 7 punten uit 7 wedstrijden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier