Alcoholgebruik Twentse jongeren afgenomen

0
665

Het alcoholgebruik onder Twentse jongeren is afgenomen tussen 2003 en 2007. Hoewel het alcoholgebruik is gedaald, is het nog steeds zorgwekkend dat jongeren erg vroeg beginnen met drinken. De meeste jongeren beginnen tussen de 11 en 15 jaar met het drinken van alcohol. Het alcoholgebruik neemt daarna flink toe met de leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Regio Twente in opdracht van ‘Happy Fris`, een preventieproject gericht op het terugdringen van het alcoholgebruik door jongeren in Twente door middel van een integrale aanpak. De gegevens onderstrepen dat alcoholpreventie zich bij de groep 11 tot 15-jarigen dient te richten op het voorkomen van alcoholgebruik en bij de oudere jongeren op het matigen van het alcoholgebruik.
De GGD heeft voor dit onderzoek gebruik gemaakt van gegevens uit het jongerenonderzoek (E-MOVO), dat in 2003 en 2007 is uitgevoerd onder leerlingen van de 2e en 4e klas in het voortgezet middelbaar onderwijs in de regio Twente. Er blijkt een duidelijk verband tussen de leeftijd en de hoeveelheid alcohol die er per keer wordt gedronken. Op 14-jarige leeftijd heeft ongeveer 25% van de jongeren in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek aan bingedrinken gedaan (5 of meer drankjes per keer). Dit is op 16-jarige leeftijd gestegen naar 65%. Jongens drinken meer dan meisjes, al worden de verschillen wel kleiner. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat veel jongeren (met vrienden) thuis of in een discotheek alcohol drinken. Ongeveer 20% van alle jongeren drinkt alcohol in keten en hokken. Dit komt vooral in de plattelandsgemeenten veel voor. Het alcoholgebruik onder jongeren in deze gemeenten is ook hoger dan in de steden.
Om het alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen, moet de preventie zich bij de jongeren tussen de 11 en 15 jaar richten op het voorkomen van het beginnen met alcohol. Bij de oudere jongeren moet de preventie zich richten op het matigen van het alcoholgebruik. Hierbij is het van belang dat ouders ook betrokken worden bij de alcoholpreventie. Het regionaal alcoholpreventieproject ‘Happy Fris` zal de resultaten van het onderzoek gebruiken bij de verdere ontwikkeling van preventieactiviteiten.
Het E-MOVO onderzoek van GGD Regio Twente wordt in 2011 opnieuw uitgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier