Aantal partijen denkt aan privatiseren zwembaden UPDATE

0
1084

logozwembad_640
VROOMSHOOP – Het wedstrijdbad en het instructiebad van De Zandstuve in Vroomshoop worden nog voor het nieuwe buitenseizoen voorzien van een nieuwe coatinglaag. De kosten van deze ingreep bedragen 138.000 euro.

Volgens het college van burgemeester en wethouders is uitstel van dit werk niet mogelijk. „Het bad kan anders niet open”, aldus wethouder Johan Oordt. „De veiligheid van de gebruikers staat voorop.” Het werk zou aanvankelijk in 2010 worden uitgevoerd, maar door de lange voorbereidingstijd is de klus een jaar doorgeschoven. De huidige coating verkeert in ‘zeer slechte’ staat aldus de gemeente. Na afgelopen seizoen lieten stukken coating los van de bodem in het wedstrijdbad en ook ontstonden er scheuren. Ook de in 2002 aangebrachte coating in het instructiebad is versleten. (Tubantia)

Aan de rechter kant staat een onderzoek over de zwembaden.


Het college heeft besloten om het werk niet uit te stellen ondanks het aanstaande burgerparticipatie pilot waarbij de zwembaden in Twenterand onderwerp zijn
Twenterand - Gemeentebelangen Twenterand wil strijden voor het openhouden van vier zwembaden. Veel andere partijen uit raad denken na over andere opties. Verschillende partijen denken aan het privatiseren van baden zoals De Stamper in Vriezenveen en openluchtbad De Groene Jager in Den Ham.

Fractie-voorzitter Jan Kuilder van het CDA wil dat de gemeente onderzoekt of het overdekte zwembad De Stamper in Vriezenveen toch open kan blijven in de zomer. Net als VVD en PvdA gaat Kuilder het gemeentebestuur vragen te kijken naar een alternatief plan. Dat plan van Hans Fokke uit Vriezenveen houdt in dat De Stamper in de zomer alleen ’s morgens open gaat. Het personeel kan vervolgens ’s middags in openluchtbad De Plump in Westerhaar aan de slag. Daarmee worden geen extra personeelskosten gemaakt, wordt deels op de energierekening bezuinigd en verlengen veel vaste gebruikers toch hun abonnement, zo is de visie van Fokke.

Een reductie van de kosten is nodig om iets te doen aan het jaarlijkse exploitatietekort op de zwembaden van 957.000 euro. Daarbij is de verwachting dat dit tekort de komende jaren groeit, als er niets wordt gedaan. Voor dit jaar is de doelstelling een besparing van 160.000 euro op het inhuren van extern zwembadpersoneel. „Als het mogelijk is deze besparing te realiseren door een andere wijze van openstelling in relatie tot de andere zwembaden dan is dat voor de CDA-fractie geen reden om vast te houden aan het sluiten van de Stamper in de zomermaanden”, laat Kuilder weten. Hij stelt dat in het coalitieakkoord is afgesproken in de huidige raadsperiode (2010-2014) besluiten te nemen over de zwembaden. Voor het CDA staan alle opties nog open aldus Kuilder. De partij wil eerst de discussie over het onderwerp afwachten. De zwembaden zijn onderwerp bij de burgerparticipatie later dit jaar.

Coalitiepartner Gemeentebelangen Twenterand zegt de strijd aan te willen gaan voor het behoud van vier zwembaden. „Ons uitgangspunt was: ‘realiseer je dat als het weg is, is het weg’. Ons standpunt was en is: alle zwembaden open houden, waarbij De Stamper in Vriezenveen moet worden geprivatiseerd”, aldus GBT. De partij wil net als het CDA de uitkomst van de burgerparticipatie over de zwembaden afwachten. „Eén van onze belangrijke speerpunten voor de verkiezingen was, dat we onze inwoners eerder bij de plannen en het beleid van de gemeente willen betrekken. De ‘zwembadproblematiek’ was een onderwerp waarbij inwoners zich betrokken voelen en daarom is het voor burgerparticipatie zeer geschikt. Bij burgerparticipatie gaat het niet om wie het hardste roept, maar kunnen inwoners meedenken, ideeën aandragen en met oplossingen komen. Wij hebben als partij ook oplossingen en ideeën, die wij nu nog niet noemen omdat we anders de burgerparticipatie beïnvloeden.”

Volgens fractievoorzitter Gerjan Smelt van de ChristenUnie is het openhouden van vier baden ‘niet te handhaven’, wanneer geen private partij instapt. Hij voelt meer voor een nieuw ‘concurrerend, multifunctioneel zwembad’. „Een bad dat een aanzuigende werking heeft op de regio”, aldus Smelt. Het plan van Hans Fokke is volgens Smelt geen reële optie. „Twee voorzieningen half open houden, kost nog meer dan één bad open houden.” GBT noemt een nieuw bad niet realistisch. De kosten voor een combibad waren volgens de partij in 2005 al berekend op 12,5 miljoen euro. „En dan waren luxe zaken als whirlpools, sauna, stoombad en glijbaan nog niet eens meeberekend.”

De PvdA legt op de eigen website uit dat het voor de realisatie van één nieuw bad is op een nog nader te bepalen locatie. Een bad dat 25 jaar mee moet kunnen. Alle overige baden worden daarbij fasegewijs gesloten. Het voorstel van Hans Fokke zou volgens de PvdA als fase 1 kunnen gelden. Fase 2 zou het afstoten van twee buitenbaden in 2012 kunnen zijn. Fase 3 is de realisatie van een nieuw bad.

Voor de VVD is het openhouden van vier baden ook géén optie. Volgens de partij is in Twenterand voldoende draagvlak om baden te sluiten. De partij stelt voor om De Groene Jager in Den Ham te privatiseren. De Stamper kan vooralsnog open blijven, vindt de VVD. „Wel moet een onderzoek naar privatisering van De Stamper worden uitgevoerd. Tegelijkertijd willen we weten of het financieel mogelijk is om een nieuwe overdekte zwembadaccommodatie te realiseren. Als er zich voor die tijd een particuliere partij heeft gemeld voor De Stamper dan kan het plan voor een nieuw bad in de ijskast.”

SGP-voorman Ben Engbers heeft behoefte aan veel informatie voor een afgewogen debat. Hij vindt dat verder dan alleen de eigen gemeentegrenzen gekeken moet worden. „Als je wilt privatiseren, kijk dan hoe dat loopt in andere gemeenten. We moeten hoe dan ook grondig nadenken wat we precies willen. Ook Over de vraag of je alle voorzieningen wel nodig hebt, mensen uit Den Ham kunnen ook naar het zwembad in Ommen.” (Tubantia)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Typ je naam hier